Mainos

Etkö saa riittävästi unta? Vika ei olekaan sinun

Agraariyhteiskunta arvostaa aamuvirkkuja, ei illan torkkuja. Jos kärsit jatkuvasta univajeesta ja herääminen on vaikeaa, on biologinen heräämisrytmisi todennäköisesti ristiriidassa työnantajan kellon kanssa. 

Aikainen lintu madon nappaa ja niin eteenpäin – vai? Jos olet biologiselta perimältäsi osa iltavirkkujen armeijaa, uniongelmiesi syyllinen voikin löytyä yhteiskunnan aikatauluista. 

Michiganin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan yhteiskunnan asettamat paineet herätä aikaisin menevät ihmisen luonnollisten tarpeiden edelle, mikä tuo uniongelmia osalle ihmisistä. Tutkimuksen mukaan et voi valita sitä, mikä on sinulle luonnollisin aika herätä – toisille ihmisille se on kello kuudelta, toisilla kymmeneltä, eikä tilannetta helpota, vaikka unille suuntaisikin aikaisemmin kuin ennen. 

– Nukkumaanmenoaikaa kontrolloi yhteiskunta, mutta heräämisaika on biologisen kellon sanelemaa, kertoo Olivia Walch, toinen tutkimuksen tekijöistä Huffington Post -lehdessä. 

Unirytmiä määrittävät muun muassa auringonvalo ja hormonaaliset tekijät, ja se on periytyvää. Iltavirkun elämää voi tosin helpottaa unirytmin aikaistuminen vanhetessa – jos 30-vuotiaana herääminen on kärsimystä, 60-vuotiaana se on jo huomattavasti helpompaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.