Oletko edes tullut ajatelleeksi tätä? Järjestö kehitti täysin uudenlaisen raskaustestin: "Et voi mitenkään lukea sitä itse, jos et näe sitä..."

Anneli kertoo, millaista on viettää joulua sokeana 4:10
Anneli kertoo, millaista on viettää joulua sokeana. – Vieläkin värkkään ikkunaan jouluvalot, vaikken niitä enää itse pysty näkemään. Jo tieto siitä, että kynttilä on palamassa, luo tunnelmaa, hän kertoo.

Oletko koskaan miettinyt, ettei sokea tai näkövammainen voi lukea raskaustestin tulosta itse? Brittijärjestö kehitti prototyypin ratkaisuksi ongelmaan.

Brittijärjestö on kehittänyt raskaustestin, joka ei vaadi näkökykyä. Englantilainen RNIB-hyväntekeväisyysjärjestö muotoili prototyypin raskaustestistä, joka kertoo raskaudesta tuntoaistin avulla, kertoo Metro.

"Et voi mitenkään lukea raskaustestiä itse, jos et näe sitä"

– Et voi mitenkään lukea raskaustestiä itse, jos et näe sitä, niin yksinkertaista se on, 36-vuotias sokea Danielle kuvailee.

Tehdessään itse aiemmin raskaustestin Danielle seurusteli toisen sokean kanssa. Kumpikaan ei siis kyennyt katsomaan perinteisen raskaustestin tulosta.

– Minua hävetti, koska kysyin melkein tuntematonta ihmistä auttamaan asiassa, jota olin pitänyt hyvin intiiminä.  Ei sitä voi tehdä itsenäisesti, joten kun teet raskaustestin ja se on negatiivinen, sinun täytyy antaa jonkun muun saada se tieto ennen kuin saat sen itse.

Sokeille sopivan raskaustestin mainosvideo. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Antaa tuntoaistin avulla tiedon raskaudesta

Sokeusjärjestö RNIB:in raskaustestissä on rohkeita, erottuvia värisävyjä, jotka osittaisesta näkövammasta kärsivän on helpompi havaita.

Lisäksi testissä on tuntoaistiin perustuva moottori, joka liikuttelee nystyjä testin pinnassa testin tuloksen mukaan. Jos tulos on positiivinen, nysty testin pinnalla nousee koholle.

"Tuntuu hullulta, ettei ole olemassa raskaustestiä, jonka sokea tai osittain näkökykyinen ihminen voisi lukea"

Prototyypin valmistaminen vei kaksi vuotta. Se on osa kampanjaa, jossa kerrotaan, miten design ei aina ota kaikkia ihmisiä huomioon. Netissä uudenlainen testi otettiinkin vastaan innostuneesti.

– Sokeille tai näkövammaisille sopivaa raskaustestiä ei ole olemassa. Se on sokeeraavaa, Leonie Tame ihmettelee Twitterissä.

– Kenenkään ei pitäisi joutua uhraamaan yksityisyyttään, koska tuotesuunnittelu ei ota kaikkia huomioon, Antonio Vieira Santos kirjoittaa.

– Tuntuu hullulta, ettei ole olemassa raskaustestiä, jonka sokea tai osittain näkökykyinen ihminen voisi lukea ilman muiden apua, Yan Elliott kirjoittaa.

Raskaustesti otettiin kiinnostuneesti vastaan netissä. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Lue myös:

    Uusimmat