Miten toimit, jos kohtaat opaskoiran? Älä missään nimessä ainakaan näin – Birgitalta tärkeä muistutus

Sokea mies teki historiaa – juoksi maratonin opaskoirien avulla 0:33
Viime vuonna tämä sokea mies teki historiaa juoksemalla maratonin opaskoirien avulla.

Osaatko toimia opaskoiran kohdatessasi? Facebookissa leviävä julkaisu muistuttaa, ettei opaskoiran uraan tähtäävää pentukoiraa tule mennä silittelemään.

Mitä teet, jos kohtaat suloisen koiranpennun? Menet tietenkin silittelemään sitä. Entä, jos pennulla on yllään opaskoiran urasta kertovat liivit? Toivottavasti et silloin tee mitään. 

– Kyllä, se on koiranpentu ruokakaupassa. Kyllä, sillä on kauppiaan lupa olla täällä ja kyllä, se on ihan supersöpö! Ja ei, sitä ei saa silittää. Ei, vaikka se ottaa aktiivisesti katsekontaktia ja häntä heiluen pyrkii pentumaisesti tervehtimään juuri sinua, muistuttaa Birgitta Kaikkonen Facebookissa leviävässä julkaisussaan.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Yksi tärkeä ohje on, että..."

Opaskoirakoulun tehtävä on kasvattaa, kouluttaa ja luovuttaa käyttöön opaskoiria sokeille ja vaikeasti heikkonäköisille, ja koiran tehtävä on helpottaa sokean liikkumista paikasta toiseen. Opaskoirayhdistyksen mukaan Suomessa on hiukan yli 200 näkövammaista opaskoirankäyttäjää. Koska jokaisen tarpeet ovat yksilölliset, sopivan koiran valinta käyttäjälle on ratkaisevassa asemassa, huomauttaa Opaskoirakoulun päällikkö Vesa Väkeväinen ja kertoo, että kouluttajien ammattitaito korostuu nimenomaan koirakoiden yhteistyön hiomisessa. 

Hoitoperheisiin muuttaessaan muutamien viikkojen ikäiset pennut saavat Opaskoirakoululta ohjeita, joiden avulla pikkukoirista kasvatetaan työkoiria. 

– Yksi tärkeä ohje on, että pentua pitää totuttaa kaikkeen, jota normaalisti ihminen tekee arjessa. Kauppareissut ovat juuri tällaisia. Työtä tekevän opaskoiran tulee kaupassa muun muassa huomioida mahdolliset esteet tiellä, etsiä ovet ja mahdollisesti kassat. Pennut eivät tätä vielä osaa, yhden Opaskoirakoulun jalostuskoiran hoitoemäntänä toimiva Birgitta taustoittaa.

"Tärkeintä on olla kiinnittämättä huomiota"

Vaikka koira olisi kuinka söpö, jokaisen olisi hyvä tietää, ettei opaskoiraa tai opaskoiraksi koulutettavaa pentua tule lähestyä. Opaskoiran tunnistaa valjaista.

– Opaskoiran kohtaamisessa tärkeintä on olla kiinnittämättä huomiota koiraan, Väkeväinen vahvistaa ja kertoo, että varsinkin nuoret koirat ovat herkkiä ympäristön häiriöille.

Opaskoiraksi koulutettavan pennun pitää kaupassa opetella vain kulkemaan vieressä ja olla nuuskimatta. Tuotteisiin ei saa koskea. Birgitta huomauttaa, ettei se ole helppoa uteliaille ja usein myös äärimmäisen ahneille labradorinpennuille.

– Siksi on ensiarvoisen tärkeää, ettet huomioi näitä söpöjä tulevia työkoiria kaupoissa. Niille on iso työ yrittää olla syömättä kaikkea ja ryntäämättä ihmisten syleihin. Sitten kun liivi on poissa, niin kysy ihmeessä! Sitten saa silittää, jos vaan saa luvan pennun omalta ihmiseltä, mutta jos on liivit, niin hymyile remmiä pitävälle ihmiselle, mutta ole kuin pentua ei olisikaan. Näin jo pentu saa työrauhan ja pystyy kasvamaan korvaamattomaksi avuksi ihmiselle, Birgitta kirjoittaa julkaisussa.

Vaikka opaskoiraa ei muuten tule lähestyä, avuntarpeeseen voi vastata.

– Jos koirakko näyttää olevan pulassa, niin apua voi tarjota koiran käyttäjälle, Väkeväinen toteaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat