Et kai "siivoa" näin? 10 tapaa, jotka kannattaa unohtaa

Älä siivoa käsipaperilla – tai desinfiointiaineella! Tunnetko jo nämä huonot siivoustavat, kysyy Clean My Space -blogi.

1. Älä pese valkaisuaineella

Valkaisuaineella on kaksi tehtävää: valkaiseminen ja desinfiointi. Kaikkeen se ei kuitenkaan sovi, eikä pelkkä desinfioiminen ole paras siivousratkaisu. Esimerkiksi vessanpönttöä ei kannata pestä valkaisuaineella, koska sen kaataminen pönttöön ei ole "pesemistä": bakteerit kyllä kuolevat, mutta esimerkiksi tahrat eivät lähde.

2. Älä jätä suihkuverhoa ruttuun

Sulje suihkuverho ja nosta mahdollinen liu’unestomatto kuivumaan suihkun jälkeen. Vaikka suihkun jälkeen ei tekisi mieli siivota, se on tärkeää, sillä rytyssä olevat tekstiilit kutsuvat hometta. Jos liu’unestomatossa on liukumista estävä pinta, vesi ja pesuaineet jäävät sen alle jumiin, ja matto alkaa haista.

3. Älä kerää lehtiä

Kyllä, arkiaamut ovat niin kovin kiireisiä, ja aiot lukea ne vanhat aamulehdet sitten joskus. Tuota maagista vapaata lukuhetkeä ei kuitenkaan koskaan tule.

Poista asunnostasi paitsi viikkoja vanhat ja lukemattomat, myös jo lukemasi lehdet, vaikka mielesi tekisi säilöä niitä ajasta iäisyyteen. Kun ostat uuden lehden, luovu yhdestä vanhasta. Voit myös säilyttää vain sen sivun, jolla hyödyllistä tietoa on!

4. Älä lotraa aineilla

Jos vaate on likainen, kannattaa käyttää paljon pesuainetta, eikö? Ei.

Liian suuri määrä pesuainetta ei auta pesemään paremmin – se ainoastaan tuhlaa pesuainetta. Jos tahraan levittää liikaa saippuaa, joutuu tahran lisäksi pesemään pois tahmean ja takertuvan saippuan. 

5. Älä käytä likaisia välineitä

Likainen moppi ei pese lattiaa, vaan levittää lian ympäri pintoja, joilta kyseinen lika aiemmin poistettiin. Samalla leviävät bakteerit. Likaisilla välineillä siivoaminen on itse asiassa siivoamisen vastakohta!

6. Älä pese pintoja desinfiointipyyhkeillä

Desinfiointipyyhkeitä ei kehitetty pesemään pintoja, vaan desinfioimaan tietty, yleensä pieni alue. Käytä oikeanlaisia aineita, kuten yleispesuainetta.

7. Älä kasaa kosteita likapyyhkeitä koriin

Jos pyykit kasaa koriin kosteina, kosteus ei pääse pakoon, ja pyykit alkavat haista. Varmista, että käyttämäsi pyyhe tai rätti on kuiva, ennen kuin viet sen pesuun.

8. Älä jätä astioita altaaseen

Astioiden jättäminen altaaseen on helppoa: laitat ne pöydälle ajatellen, että tiskaat kyllä pian... Astiakaaos kuitenkin vain pahenee, ja lopulta tiskiä on vuoreksi asti.

Huutele astiat ja laita ne tiskikoneeseen, tai pese lautanen käsin. Se vie muutaman kymmenen sekuntia aikaasi!

9. Älä säilytä tavaraa pöydällä

Vaikka kotona on pöytä, sillä ei tarvitse säilyttää mitään. Älä ajattele kodin pintoja väliaikaisena säilytystilana, vaan tiloina, joilla on aina tietyt tavarat: vaasi, valokuva ja koriste.

Jokainen esine tarvitsee oman paikan. Jos omaa paikkaa ei ole, esineet päätyvät satunnaisiin paikkoihin. Mikäli esimerkiksi keittiön pöydällä on pakko säilöä jotakin, asettele esineet esimerkiksi koreihin. Tämä lisää järjestyksen tuntua.

10. Älä tuhlaa käsipaperia siivoamiseen

Paperin käyttäminen pintojen pyyhkimineen voi tuntua kätevältä, mutta se on tuhlaileva tapa, joka vie paitsi paperia, myös paljon rahaa. Jätä esille monia, erilaisia pyyhkeitä, joilla saat helposti pyyhittyä pinnat.

Testaa seuraavaksi nämä: 

0:40

Katsomo-video ei ole saatavillaLue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.