Pesisitkö vessaharjan astianpesukoneessa? Äidin kysymys jakoi mielipiteet keskustelupalstalla – osa myöntää tekevänsä niin

2:14
Turhautunut suomalaisäiti avautuu videolla miesten vessakäyttäytymisestä. Samaistutko?

Brittiläisellä keskustelupalstalla on jakanut mielipiteitä vessaharjan puhdistaminen astianpesukoneessa. Suurin osa pitää tapaa ällöttävänä, mutta osa kommentoijista myöntää tekevänsä niin.

Vessaharjan loppuun kulumista ei välttämättä kannata jäädä odottelemaan, sillä se on yksi kodin pahimmista bakteeripesäkkeistä.

Vessanpöntön pesemiseen tarkoitettu harja kannattaisi vaihtaa säännöllisesti uuteen, sillä kosteat harjakset ovat otollinen ympäristö ulosteperäisten bakteerien pesimiselle.

Vessaharjan elinikää voi toki pidentää puhdistamalla ja säilyttämällä sitä oikein, ja tapoja siihen on monia.

Yksi niistä onkin herättänyt keskustelua brittiläisellä äideille suunnatulla Mumsnet-keskustelupalstalla. Palstalla on pohdittu, voiko vessaharjan pestä astianpesukoneessa.

"Olisiko aivan ällöttävää..."

Keskustelu alkoi, kun meladeso-nimimerkkiä käyttävä nainen kysyi asiasta.

– Olisiko aivan ällöttävää laittaa vessaharjat astianpesukoneeseen yksistään, kuumalle asetukselle, jota seuraa koneen peseminen tyhjänä kuumalla vedellä?

Pääasiassa muut kommentoijat pitivät ajatusta vessaharjan laittamisesta astianpesukoneeseen ällöttävänä. Monet ovat ihmetelleet, miksi nainen ei yksinkertaisesti osta uusia, edullisia vessaharjoja.

– Minun täytyisi heittää tiskikone menemään jälkeenpäin, eräs kommentoi ajatusta laittaa vessaharja astianpesukoneeseen.

– En laittaisi. Jos minusta tuntuisi, ettei vessaharjoja voi enää käyttää, ostaisin uusia, toinen kirjoittaa.

– Ei aavistustakaan, mutta en tekisi sitä. Pienet ulostepartikkelit virtaamassa astioideni seassa, kolmas kommentoi oksennusemojin kera.

– En usko, että tekisin niin. Mietin vain, kuinka paljon kaikki se kuuma vesi/sähkö/pesuaine olisi, jos verrataan taloudellisesti ja ympäristön kannalta uusien, halpojen vessaharjojen ostoon, neljäs pohtii.

– Miksi sinun tarvitsee saada vessaharjasi niin puhtaaksi, kun sitä käytetään vain vessan pesemiseen? Miksi riskeeraisit ruoka-alueen saastuttamisen sen takia? En voi käsittää ajatteluasi tässä, eräs ihmettelee.

"Astianpesukoneiden lämpötila on asetettu tappamaan pöpöjä"

Osa käyttäjistä ei pitänyt asiaa kuitenkaan kovin ihmeellisenä.

– Totta kai se on ok! Astianpesukoneiden lämpötila on asetettu tappamaan pöpöjä. Minä en tekisi ja en tee edes [tyhjää] kuumaa pesua jälkeenpäin, eräs kirjoittaa.

– Minun asianpesukoneeni on ekoystävällinen, joten se käyttää vähemmän vettä kuin käsinpesu. Pesen neljä vessaharjaani, astiat, joihin ne menevät ja joissa ne seisovat joka kuukausi astianpesukoneessa. Se on täysi koneellinen, en laittaisi sinne mitään muuta niiden kanssa, toinen kommentoi.

– Nyrkkisääntö on, että käytä aina uudelleen ennen uuden ostamista, kolmas kommentoi.

Kysymyksen esittänyt äiti palasi myös kommentoimaan asiaa.

– Tiedän, ajatus siitä tekee myös minut [sairaaksi], mutta olen lopen kyllästynyt siihen, kuinka helposti me heitämme menemään muovia. En osta uusia kuuden kuukauden välein tai mitä tahansa. En välitä siitä, kuinka halpoja ne ovat, hän kirjoittaa.

– Mitään vaihtoehtoisia ehdotuksia? Sanoiko joku saavi kuumaa vettä ja valkaisuainetta?

Näin puhdistat vessaharjan valkaisuaineella

Mumsnet-keskustelupalstalla on suositeltu puhdistamaan vessaharja valkaisuaineella. Cleanpedia-sivusto neuvoo laittamaan ämpärin täyteen kuumaa vettä ja lisäämään siihen 2–3 korkillista valkaisuainetta (katso ensin pullon ohjeet).

Vessaharja laitetaan sitten ämpäriin likoamaan tunniksi, jonka jälkeen se huuhdellaan kuumalla vedellä. Kuivata vessaharja kokonaan, ja laita se takaisin vessaharjatelineeseen.

Muista aina käyttää valkaisuainetta varoen ja kumihanskojen kanssa! Vessaharjatelineen voi puhdistaa joko myös valkaisuaineella tai desinfiointiaineella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja