”Olemme lähellä leviämisvaihetta ja haluamme sen estää” – Pirkanmaa kertoo, miksi se otti jo kovat koronakeinot käyttöön

8:33
Näin TAYS:in johtajaylilääkäri kommentoi uusia koronarajoituksia.

Tampereen koronarajoitukset kiristyvät huomattavasti alkavalla viikolla. Tampereen yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Juhani Sand kertoo, että rajoitusten tarkoitus on estää tilanteen kärjistyminen leviämisvaiheeksi, vaikka tartuntamäärät ovat kasvaneet.

– Pyrimme ottamaan käyttöön laajasti uusia rajoituksia ja suosituksia, jotta voisimme välttää leviämisvaiheeseen joutumisen ja turvata terveydenhuollon kantokyvyn kaikissa tilanteissa, hän kertoo MTV Uutiset Livessä.

– Olemme lähellä leviämisvaihetta ja haluamme sen estää, hän kertoo.

Jopa nuoria joutunut sairaalaan

Pirkanmaalla korona on kiihtymisvaiheessa, ja Sand kuvailee rajoituksia hyvin etupainotteisiksi. Hän korostaa, että toistaiseksi tartuntojen jäljitys toimii alueella hyvin ja noin 60 prosenttia uusista tartunnoista saadaan jäljitettyä.

Tartuntoja on Sandin mukaisesti tasaisesti eri Pirkanmaan kunnissa, ja niistä onneksi enemmistö on nuorilla aikuisilla ja keski-ikäisillä. Sitä iäkkäämmillä suuremman riskin ryhmillä tartuntoja on ollut vähemmän. Tämä on hyvä asia, koska näillä ryhmillä tauti puhkeaa useammin vakavana ja vie sairaalahoitoon. Sand muistuttaa, että silti jopa nuoria on joutunut sairaalahoitoon.

Muuta sairaalahoitoa voidaan joutua vähentämään

Toistaiseksi sairaalan kuorimitus ei ole noussut hälyyttävästi koronatapausten lisääntymisestä huolimatta. Ennusteiden mukaan tilanne vaikeutuu joulun lähestyessä.

Sand kertoo, että tilannetta mutkistaa se, että joulun seutu ja vuodenvaihde tietävät pyhäpäiviä ja vuosilomien viettoa. Sairaala pyrkii järjestämään vuosilomat tilanteesta huolimatta normaalisti.

– Voi olla, että joudumme muuta hoitoa vähentämään, jos hoito menee vaikeaksi, hän toteaa.

Rajoitusten tehoa tullaan arvioimaan vähintään viikottain. Jos ne eivät pure, hän ei pidä poissuljettuna, että Suomessa tultaisiin harkitsemaan jälleen valmiuslain käyttöä koronatilanteen lieventämiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja