Riittävätkö hoitopaikat? HUS päivitti kriisisuunnitelmansa koronatartuntojen lisääntyessä – "On todennäköistä, että tilanne pahenee"

8:56

Koronatartuntojen voimakas kasvu Uudellamaalla on johtanut kriisisuunnitelman päivittämiseen Suomen suurimmassa sairaanhoitopiirissä HUSissa. Alueen tartunnat ovat suunnilleen samalla tasolla kuin ennen joulua. Varsinkin virusmuunnosten lisääntyminen huolestuttaa tällä hetkellä.

HUSin hallinnollinen ylilääkäri Veli-Matti Ulander kertoo, että päivitys liittyy varsinkin hoitopaikkojen ja lisähenkilökunnan saamiseen tautitilanteen pahentuessa. Tilanne on ollut välillä rauhallisempi ja kaikki paikat eivät ole olleet käytössä.

– Tehohoitopaikkojen suhteen tilanne on ennallaan. Osastohoidossa on enemmän potilaita, joten se johtaa tehohoidon tarpeen lisääntymiseen. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti, varsinkin kun virusmuunnos leviää. Jos katsotaan päivittäisiä tartuntamääriä, niin on todennäköistä että tilanne pahenee, sanoo Ulander.

Koronapotilaiden lähettäminen tehohoitoon muihin sairaanhoitopiireihin on mahdollista, mutta ainakaan toistaiseksi sille ei ole tarvetta. 

Rajoituksia mieluummin etukenossa

Ulander arvioi, että alkava viikko ja sitä seuraava viikko ovat ratkaisevia tautitilanteen kannalta. Etelä-Suomessa talvilomakausi on käynnissä ja koulut ovat kiinni. Vaaran merkit viruksen leviämisestä ovat kuitenkin nähtävissä.

– Tilanteen tekee toisaalta hankalaksi se, että Suomi on kaksijakoinen muuntoviruksen suhteen. Tartunnat kiihtyvät pääkaupunkiseudulla ja matkailu voi levittää sitä. Vaikeita ovat varsinkin suuret altistukset kuten Rauman telakalla, Ulander sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos otti tällä viikolla kantaa pääkaupunkiseudun ravintoloiden sulkemisen puolesta. Ulander ei ilmaise asiaa aivan yhtä suoraan.

– Tilanne on kriittinen ja kaikki ne keinot, joilla on positiivinen vaikutus, niitä pitäisi hyödyntää. Näissä päätöksissä pitäisi olla etunojassa. Kun tilanne on sairaalahoidossa kriittinen, ollaan rajoitusten kannalta jo myöhässä. Ravintolat ovat potentiaalisia tartuntapaikkoja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja