Ole tarkkana, mihin tartut – bakteerit muhivat kaikkialla!

Pöpöjä vilisee yllättävissäkin paikoissa – lue, missä kannattaa varoa näppejään!

Keskiverto aikuinen koskettaa kymmeniä esineitä minuutissa, kuten valokatkaisijoita, ovennuppeja, puhelinta ja kaukosäätimiä. Kotona kenties teetkin kaikkesi, että bakteerit pysyvät poissa. Mutta mitä tapahtuu, kun lähdet kotoasi: menet ravintolaan päivälliselle tai käyt kaupassa?

Lue, missä yllättävissä paikoissa vilisee pöpöjä – ja, kuinka voit rajoittaa altistumistasi niille!

Ravintoloiden ruokalistat

Oletko koskaan nähnyt tai kuullut kenenkään puhdistavan ruokalistaa? Tuskin. Journal of Medical Virology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan flunssavirukset voivat selvitä jopa 18 tuntia kovilla pinnoilla. Jos suosimasi ravintola on erityisen suosittu, sadat ihmiset ovat voineet koskettaa ruokalistoja – ja kuljettaa pöpönsä niihin. Älä siis koskaan anna ruokalistan koskettaa lautastasi tai ruokailuvälineitäsi. Pöpöistä pääset eroon käymällä käsienpesulla, kun olet tehnyt tilauksesi.

Sitruunaviipaleet lasissasi

Journal of Environmental Health -lehdessä vuonna 2007 julkaistun tutkimuksen mukaan melkein 70 prosenttia ravintoloiden lasien reunoilla keikkuvista sitruunaviipaleista sisälsi tauteja aiheuttavia mikrobeja. Tutkijat tilasivat juomia 21 eri ravintolasta ja löysivät kahtakymmentäviittä erilaista mikro-organismia 76:stä sitruunasta, jotka he nappasivat haltuunsa –  mukaan lukien E.coli-bakteeria ja muita ulostebakteereja. Juomat kannattaakin pyytää ilman hedelmäkoristetta.

Maustepurkit

Harvassa ravintolassa puhdistetaan ketsuppi- tai sinappipurkkeja tai muita maustesirottimia. Ja kuinka moni ihminen oikeasti pesee kädet ennen syömistä? Ja vaikka itse pesisitkin kädet tunnollisesti, se tyyppi, joka otti ketsuppia ennen sinua, ei välttämättä sitä tehnyt. Tämä tarkoittaakin sitä, että pöpöt ovat pian ranskalaisissasi. Maustepurkista kiinni nappaaminen paperipyyhkeen kanssa ei auta, sillä paperi on koostumukseltaan huokoista ja päästää mikro-organismit lävitseen. Putsaa purkki siis esimerkiksi käsidesillä ennen kuin kosket siihen.

Vessojen ovenkahvat

Vessasta on vaikea karata koskematta ovenkahvaan. Mieti, kuinka moni vaikkapa työkavereistasi poistuu toimiston vessasta tai kaupassakävijät ostoskeskuksen yleisestä vessasta pesemättä käsiään ja nekin, jotka pesevät, eivät välttämättä käytä saippuaa. Ei siis ole liioiteltua napata puhdasta paperipyyhettä ja avata ovi sen avulla käsienpesun jälkeen – tai käytä vaikka kyynärpäätäsi. Pääsetpä ainakin karkaamaan paikalta puhtain kätösin!  

Myös lentokoneiden vessoja on tutkittu mikrobien varalta ja eräässä tutkimuksessa huomattiinkin, että kaikki hanoista ovenkahvoihin oli saastunut E.coli-bakteereilla. Journal of Envinronmental Health Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ilmassa ollessaan sairastuukin flunssaan jopa sata kertaa todennäköisemmin kuin maassa. 

Saippua-annostelijat

On ehkä hieman ironista, että saippua-annostelija levittäisi puhdistavan saippuan lisäksi bakteereita, mutta erään tutkimuksen mukaan juuri näin on. Julkisissa vessoissa olevia saippua-annostelijoita harvoin puhdistetaan ja niihin kuitenkin koskee useampi käsipari wc-käynnin jälkeen. Ne ovatkin tietenkin täynnä ulostebakteereja. Hiero siis saippuaa käsiisi erityisen huolellisesti noin 15–20 sekunnin ajan ja käytä vielä käsien desinfiointiainetta.

Ostoskärryt

Arizonan yliopisto testasi vuoden 2007 tutkimuksessaan ostoskärryjen kädensijat, joista kaksi kolmasosaa oli ulostebakteerein saastuneita. Bakteereita oli jopa enemmän kuin keskiverrossa yleisessä wc:ssä. Kädensijat kannattaakin pyyhkäistä desinfioivalla pyyhkellä ennen niihin tarttumista. Kaupassa pörrätessään kannattaa myös jättää väliin ilmaiset ruokanäytteet, sillä tämä on vain yksi tapa levittää bakteereja kädestä suuhun.

Lääkärin odotushuone

Lääkärikäyntiä odotellessaan on vaikea välttyä pöpöiltä, kun istuu paikassa, jossa on pääsääntöisesti istunut vain sairastuneita ihmisiä. Muutama vinkki: lääkäriä odotellessa ei kannata napata muiden kipeiden ihmisten lukemia lehtiä käsiinsä, käsiä kannattaa desinfioida ahkerasti ja itsesi ja muiden potilaiden väliin kannattaa jättää parin tuolin verran tilaa – jos mahdollista –  heidän pöpöiltään välttyäksesi.

Lähde: Prevention

Lue myös:

    Uusimmat