Yäk! Nämä ovat hotellihuoneen likaisimmat paikat

Hotellihuoneessa bakteeripesäkkeitä voivat olla etenkin päiväpeitto, kokolattiamatto ja vessanpönttö. Käsienpesulla ja käytetyimpien pintojen desinfioinnilla voi ehkäistä mikrobien kulkeutumista elimistöön.

Hotellissa on ihanaa yöpyä, mutta siellä saattaa piillä "bakteeriansoja". Vaikka huoneet siivottaisiin säännöllisesti, kaikki pöpöt eivät välttämättä häviä.

Ympäristöterveyden apulaisprofessori Kelly Reynolds Arizonan yliopistosta kertoo Time-lehdelle, että kovat pinnat, joihin moni usein koskee, tarjoavat otollisen ympäristön bakteereille.

– Kun painat valokatkaisijaa tai otat käteesi kaukosäätimen, mikrobit kulkeutuvat eteenpäin. Hotellin puhelimessakin voi olla paljon bakteereja, Reynods totesi Timelle.

Hotellihuoneen kokolattiamatto ja päiväpeitto saattavat myös olla varsinaisia bakteeripesäkkeitä. Lakanat ja pyyhkeet vaihdetaan ennen uusia vieraita, mutta päiväpeittoja ei välttämättä pestä joka kerta. Peitto kannattaakin pistää syrjään hotellireissun ajaksi.

Vessan vetäminen levittää bakteereja

Kylpyhuoneessa likaisinta on todennäköisesti vessanpöntön ympärillä. Kun vessan vetää, virukset ja ulosteet voivat levitä ympäri pönttöä ja kylpyhuoneen seinille.

American Journal of Infection Control -lehdessä hiljattain julkaistussa tutkimuksessa Reynolds kollegoineen havaitsi, että vessanpöntön vetäminen levittää bakteereja istuinrenkaan lisäksi lattialle, pöntön taakse ja paperitelineeseen.

Lavuaarit ovat myös otollisia ympäristöjä bakteereille. Hanan ympärillä olevat kolot on vaikea puhdistaa, joten ne tarjoavat hyvän kasvuympäristön mikrobeille.

Bakteerien määrä riippuu pitkälti siitä, kuinka läpikotaisin hotellin huone siivotaan. Ilman perusteellista siivousta juomalasitkin voivat sisältää aimo annoksen bakteereita.

Siivous on kuitenkin eri asia kuin desinfiointi. Siivouksesta saattaa joskus jopa olla enemmän haittaa kuin hyötyä, jos se tehdään niin, että bakteerit vain leviävät ympäriinsä.

Hygieniasta huolehtiminen riittää

Bakteerikammoisia lohduttanee, että ihminen on päivittäin kosketuksissa tuhansien bakteerien kanssa, ja vain pieni osa niistä on vaarallisia.

Parhaiten bakteereilta suojautuu huolehtimalla perushygieniasta. Etenkin kipeänä ihmisten tulisi yrittää suojata muita tartunnalta. Paljon käytössä olevat pinnat, kuten hotellihuoneen pöytä tai teenkeittimen kahva, voi olla hyvä puhdistaa desinfioivilla pyyhkeillä.

Kannattaa myös välttää suun tai kasvojen näpräämistä, jos on ensin koskenut käsillä likaiseen pintaan. 

Tärkein neuvo on Reynoldsin mukaan yksinkertainen: pese usein käsiäsi.

Lähde: Time.com

Näin kätevästi puhdistat näppäimistön!

0:40

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja