Mainos

Ojala: Suuri takapakki elämäkertakirjallisuudelle

Pääministerin morsian -kirjan kustantaja, Etukeno oy:n Kari Ojala kuvailee Korkeimman oikeuden (KKO) tuomiota suureksi tappioksi omaelämäkerralliselle kirjallisuudelle. KKO tuomitsi Ojalan ja kirjan kirjoittajan Susan Ruususen sakkoihin yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

- Sananvapauden kannalta päätös on huono. Tämän päätöksen myötä melkein kuka tahansa, joka on mainittu elämänkerrassa, voi väittää että kirja loukkaa hänen yksityiselämäänsä, Ojala sanoo MTV:n uutisille.

Kustantajan mukaan päätöksestä saatetaankin valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle.

- Kyllä me nyt sitä vakavasti harkitsemme. Käymme juristin kanssa tätä laajaa aineistoa läpi ja mietimme, Ojala kertoo.

- Toisaalta pitäisi ihan periaatteestakin lähteä, koska valtapoliitikon oikeudelta vaatima ihmisoikeus- tai sanavapausloukkaus pitäisi olla ihmisoikeustuomioistuimessa kaadettavissa. Toinen juttu on kuitenkin se, että miten pitkälle yhden miehen firma jaksaa tällaista juttua ja suomalaista sananvapautta olemattomilla resursseilla viedä eteen päin.

KKO katsoi, että kirjassa esitetyt intiimit asiat pääministeri Matti Vanhasen sukupuolielämästä loukkasivat hänen yksityisyyttään. Muilta osin syytteet hylättiin.

- Ne asiat oli kirjassa herttaisesti esitetty. Niissä ei ollut mitään.

- Tuomio kuitenkin lieveni menettämisseuraamusten osalta. Myöskään oikeudenkäyntikulujen maksamisesta ei ollut mainintaa, Ojala listaa.

Kirjan kustantajana Ojala tuomittiin maksamaan pääministeri Vanhasellekorvauksia tuhat euroa.

- Perehdymme päätökseen vielä tarkemmin, ja sitä ennen on vaikea sanoa, valitammeko asiasta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Sinänsä kansalaisoikeuksien polkeminen valtapoliitikon vaatimuksesta on ihmisoikeusrikkomus jos mikä, diktatuurimeininkiä, Ojala muotoilee vielä tiedotteessaan.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.