Mainos

Oikeustoimittajien Sumuverho lähdesuojan romuttamista ehdottaneille

Oikeustoimittajat ry on myöntänyt Sumuverho-palkinnon lähdesuojan romuttamista ehdottaneelle sisä- ja oikeusministeriön toimikunnalle. Palkinto myönnetään salailukulttuurin edistämisestä. Yhdistyksen Valokeila-julkisuuspalkinnon puolestaan sai Helsingin rikospoliisin väkivaltarikosyksikkö.

Yhdistys toteaa Sumuverho-perusteluissaan, että poliisin toimivaltuuksia pohtineen toimikunnan ehdottamat muutokset romuttaisivat käytännössä toimittajien lähdesuojan. Toteutuessaan ehdotus heikentäisi tiedotusvälineiden mahdollisuuksia tuoda yleisön tietoon täsmällistä tietoa yhteiskunnallisista epäkohdista. Ilman lähdesuojaa pimentoon olisivat jääneet esimerkiksi Soneran teleurkinta sekä Destiaan ja Patriaan liittyvät rikosepäilyt.

Yhdistys muistuttaa, että toimikunnan tehtävänä on ollut poliisin valtuuksia koskevien säännösten uudistaminen ”siten, että toisaalta rikostorjunnan tehokkuusvaatimukset ja toisaalta perus- ja ihmisoikeudet otetaan tasapuolisesti huomioon”. Tästä huolimatta toimikunta ei ole selvittänyt, olisiko ehdotus sopusoinnussa Suomea velvoittavan Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on lukuisissa ratkaisuissaan katsonut, että lähdesuoja kuuluu keskeisesti sananvapauteen. EIT ei ole kertaakaan hyväksynyt lähdesuojan murtamista salassapitorikoksen selvittämiseksi.

Rikospoliisin tiedottaminen asiallista

Oikeustoimittajat ry:n julkisuuspalkinto, Valokeila, myönnettiin tänä vuonna Helsingin rikospoliisin väkivaltarikosyksikkö.

Perusteluiden mukaan Helsingin rikospoliisin väkivaltayksikkö on tiedottanut vuonna 2009 sattuneista isoista rikostapahtumista asiallisesti ja kattavasti. Erityisesti tiedotuksen onnistumisina voidaan mainita kidnappausjuttu tilanteen ratkeamisen jälkeen, hoitajamurhat sekä useat paritusjutut.

Tiedotteet ovat olleet ymmärrettäviä ja riittävän laajoja. Tutkinnanjohtajilla on myös riittänyt kärsivällisyyttä vastata toimittajien lisäkysymyksiin. Esitutkintamateriaalien suhteen ei ole esiintynyt julkisuusongelmia.

Palkinnon myötä Oikeustoimittajat ry haluaa kannustaa väkivaltayksikköä vielä aktiivisempaan tiedottamiseen Helsingin arkisemmista ja pienemmistä väkivaltarikoksista, jotta kaupungin todellisuus välittyy oikein tiedotusvälineiden kautta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.