Kuukautisköyhyys ei ole vain kehitysmaiden ongelma – näin ilmiö vaikuttaa suomalaisten arkeen

Kuukautisköyhyys ei ole vain kehitysmaiden ongelma – näin ilmiö vaikuttaa suomalaisten arkeen 6:03
Kuukautisköyhyys ei ole vain kehitysmaiden ongelma – näin ilmiö vaikuttaa suomalaisten arkeen. Haastattelussa Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja, kansanedustaja (vihr.) Fatim Diarra.

Planin teettämästä tuoreesta kyselytutkimuksesta käy ilmi, että etenkin työelämän ulkopuolella olevat tytöt ja naiset kokevat kuukautisköyhyyttä Suomessa. 28.5. vietetään kansainvälistä kuukautispäivää, jonka tarkoituksena on edistää kuukautisiin liittyvää tasa-arvoa.

Tässäkin kuussa 1,8 miljardilla ihmisellä on kuukautiset. Silti kuukautissyrjintä ja kuukautissuojien puute rajoittavat tyttöjen ja naisten elämää ympäri maailmaa, huomauttaa lastenoikeus- ja tasa-arvojärjestö Plan International Suomi tiedotteessaan.

Planin teettämän kyselytutkimuksen vastaukset paljastavat, että kuukautisköyhyys on merkittävä ongelma Suomessa.

Kyselyyn vastasi kaikkiaan hieman yli tuhat 15–60-vuotiasta tyttöä ja naista, joista 14 prosenttia ilmoitti, että heillä oli ollut silloin tällöin tai usein vaikeuksia saada rahat riittämään kuukautissuojiin.

Aiheuttaa terveysriskin

Taloudelliset vaikeudet kuukautisten aikana voivat johtaa esimerkiksi terveysongelmiin, sillä siteen tai tamponin käyttäminen suositusaikaa pidempään lisää tulehdusriskiä, kertoo Plan International Suomen viestintäjohtaja Anna Könönen tiedotteessa.

Kyselyn vastaajista lähes kolmannes oli joutunut käyttämään kuukautissuojaa suositusaikaa pidempään silloin tällöin tai usein. Joka neljäs arvioi näin tapahtuneen joskus.

Suojien käyttöajan pitkittämiseen olivat joutuneet turvautumaan etenkin 15–24-vuotiaat, peruskoulutetut, palkkatyön ulkopuolella olevat sekä he, jotka joutuvat muutenkin tinkimään arkisista ostoksista.

Taloustilanne oli vaikuttanut myös noin 30 prosentilla vastaajista siihen, minkä kuukautissuojan he valitsivat käyttöönsä.

Käytännössä vastaajat olivat joutuneet valitsemaan itselleen huonommin sopivan vaihtoehdon, koska ne olivat hinnoiltaan huokeampia.

Kuukautisvälineiden hintoihin toivotaan kevennyksiä

Planin mukaan jokainen, joka joutuu priorisoimaan budjetissaan kuukautissuojat, elää kuukautisköyhyydessä.

Järjestö arvioi, että kuukautiset maksavat yksilölle yhteensä noin 6000 euroa eliniän aikana.

Kuluja kertyy kuukautissuojien lisäksi muun muassa kipulääkkeistä, veren pilaamista vaatteista ja kodin tekstiileistä sekä ansiomenetyksistä, jos kuukautiskipujen vuoksi joutuu jäämään sairauslomalle.

Kun Suomessa kuukautissuojista joutuu maksamaan tällä hetkellä saman 24 prosentin arvonlisäveron kuin luksustuotteista, on jo esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa puututtu kuukautisköyhyyteen veroprosenttia laskemalla.

Skotlannissa puolestaan on tarjottu ilmaisia terveyssiteitä ja tamponeja niitä tarvitseville elokuusta 2022 alkaen. 

Samanlaisia toimia kaipaavat myös Suomessa kuukautisten kanssa elävät.

Planin kyselytutkimukseen vastanneista tytöistä ja naisista 80 prosenttia oli sitä mieltä, että kouluissa pitäisi olla saatavilla ilmaisia kuukautissuojia.

56 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että kuukautissuojien arvolisävero pitäisi laskea apteekissa myytävien terveystuotteiden tasolle eli 10 prosenttiin.

Ilmaisia kuukautissuojia jaettiin Helsingissä neljässä eri peruskoulussa kolmen kuukauden kokeilujakson ajan vuoden 2022 aikana, mutta ainakaan toistaiseksi Suomeen ei ole saatu pysyvää maksuttomien kuukautissuojien jakelua niitä tarvitseville.

Fatim Diarra MTV Uutisille: Kuukautisista puhutaan "hassuilla termeillä"

Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja, kansanedustaja (vihr.) Fatim Diarra kertoo MTV Uutisille, että moni ihminen kärsii Suomessa kuukaustisköyhyydestä.

– Viime syksynä Helsingissä toteutetussa kokeilussa jaettiin neljässä oppilaitoksessa maksuttomia kuukautistuotteita. Tähän osallistui yli 700 nuorta ihmistä. Näistä viidesosa kertoi, että oli joutunut ennen jättämään kuukaustistuotteita ostamatta sen takia, että varat eivät niihin riittäneet.

Diarra toteaa, että tilanne on Suomessa arkipäivää ja siihen suhtaudutaan kaiken lisäksi hieman naureskelevaan sävyyn. Diarran mukaan kuukautisista puhutaan "hassuilla termeillä".

– Meidän pitäisi normalisoida kuukautiset, sillä eiväthän ne ole mitään kummallista, mitään outoa tai pelottavaa. Ne ovat ihan tavallinen, kuukausittain tapahtuva juttu. Pitäisi puhua enemmän kuukautisista. 

Diarra toteaa tunteneensa pelkoa, kun hänen kuukautisensa alkoivat.

– Kaikki varmasti muistavat sen hetken, kun ne omat kuukautiset alkoivat. Äitini on kätilö ja hän suhtautua asiaan niin, että kerrotaanpa sinulle, mikä tämä on, eikä siinä mitään. 

Diarra toteaa, että nuorena kuukautiset jopa nolottivat häntä.

– Mutta nyt vanhempana suhtaudun kuukautisiin aika tavanomaisesti. 

Katso koko haastattelu ylläolevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat