Muutakin kuin kulkue ja puistojuhla – Pride nostaa esiin vähemmistöstressin: "Heikentää sateenkaari-ihmisten hyvinvointia valtavasti"

Kapinasta syntynyt Pride on muutakin kuin kulkue ja puistojuhla 9:20
Sateenkaariperheet ry:n johtava asiantuntija Sanna Metsäpuu ja Terapiatalo Quun psykologi Laura Blomqvist kertoivat Huomenta Suomessa, minkälaisia haasteita sateenkaari-ihmiset kohtaavat arjessaan.

Pride ei ole pelkkää juhlaa vaan myös yhteiskunnallista vaikuttamista.

Ensimmäiset Pride-kulkueet järjestettiin jo 1970-luvulla Yhdysvalloissa.

Tapahtuma on muuttunut jonkin verran vuosikymmenten saatossa, mutta Priden merkitys seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille on vielä tänä päivänäkin melko sama.

– Usein puhutaan Pride-juhlasta, mutta siinä on edelleen vähintäänkin yhtä tärkeänä mukana se, mistä Pride on alun perin lähtenyt: kapinasta ja mielenosoituksesta, Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskuksen johtava asiantuntija Sanna Metsäpuu kommentoi Huomenta Suomen haastattelussa.

Mieltä osoitetaan Metsäpuun mukaan ihmisoikeuksien yhdenvertaisuuden puolesta.

– Siitä oikeudesta, että saan olla olemassa, saan olla minä, saan olla näkyvä, minut huomataan ja voin kokea itseni arvokkaaksi, Metsäpuu jatkaa.

 Pride-juhlassa nimensä mukaisesti myös juhlitaan sateenkaari-ihmisten moninaisuutta.

– Se on tietysti ihan valtavan voimaannuttavaa, että iso joukko kokoontuu yhteen juhlimaan sitä, Metsäpuu toteaa.

Terapiatalo Quun psykologi Laura Blomqvistin mukaan Priden tavoitteena on edistää sekä yhteiskunnan asennemuutosta että sateenkaari-ihmisiä auttavia lakimuutoksia.

– On tärkeää huomata se, että olemme saavuttaneet merkittäviä askelia tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tiellä, mutta on edelleen todella tärkeää tehdä töitä sen eteen, että myös pidämme niistä kiinni, ettei käykään niin, että otetaan yhtäkkiä takapakkia, Blomqvist toteaa.

Katso koko Huomenta Suomen keskustelu sekä se, millaisia lakimuutoksia asiantuntijoiden mukaan vielä kaivattaisiin artikkelin alusta löytyvältä videolta. 

Minkälaisten asioiden kanssa sateenkaari-ihmiset painivat?

Metsäpuun mukaan sateenkaari-ihmiset joutuvat miettimään hirveän paljon, voivatko he olla turvallisesti oma itsensä arjessa, opiskelumaailmassa ja työelämässä.

– Joudunko kohtaamaan kiusaamista, paheksuvia katseita, syrjintää, todella loukkaavaa puhetta tai jopa väkivaltaa? Tämä on yksi iso asia, joka heikentää sateenkaari-ihmisten hyvinvointia ihan valtavasti, Sanna Metsäpuu kertoo.

Sateenkaari-ihmisiä psykoterapeutin työssään kohtaava Laura Blomqvist allekirjoittaa huolenaiheet.

– Vähemmistöstressi, jota vähemmistöt kokevat, kulkee enemmän tai vähemmän ihmisillä arjessa mukana, Blomqvist toteaa.

Vähemmistöstressin vaikutukset sateenkaari-ihmisten hyvinvointiin ovat Blomqvistin mukaan moninaiset ja lähtevät liikkeelle Metsäpuun mainitsemasta ulkopuolisuuden tunteesta ja syrjinnästä, mutta voivat aiheuttaa myös merkittäviä mielenterveyden haasteita.

– Ahdistusta ja masennusta, pahimmillaan itsetuhoisuutta, Blomqvist kertoo.

Blomqvistin mukaan Pride on varmasti osittain vaikuttanut ihmisten asenteisiin ja mielipiteisiin, mutta toisaalta myös syrjintä ja väkivalta on lisääntynyt.

Metsäpuu muistuttaa, että työ sateenkaari-ihmisten oikeuksien eteen on ympärivuotista. 

– Pride on se, mikä näkyy suurelle yleisölle ja se on mahtavaa, koska se herättää ihmisiä tähän asiaan ja siihen, mitä jokainen meistä voisi tehdä, että toiset ihmiset voisivat paremmin.

 

Katso myös: "Olin valmis riistämään itseltäni hengen" – Jussi Lukácsta yritettin "parantaa" eheytyshoidoilla

"Olin valmis riistämään itseltäni hengen" – Jussi Lukácsta yritettin "parantaa" eheytyshoidoilla 1:35
Eheytyshoidoissa käyneellä Jussi Lukácsella meni vuosia ennen kuin hän hyväksyi olevansa homoseksuaali.

Lue myös:

    Uusimmat