Oikeusministeriö paikkaa pakkokeinolain virhettä

Oikeusministeriö aikoo täydentää esitutkinta- ja pakkokeinolakeja, jotka astuvat eduskunnan päätöksellä voimaan vuonna 2014.

Eduskunnan hyväksymässä muodossa laki haittaisi huomattavasti esimerkiksi tietomurtojen ja lapsiin kohdistuvan seksuaalisen houkuttelun tutkimista. Näissä enimmäisrangaistus on alle kaksi vuotta.

Hyväksytyssä laissa telepakkokeinoja voitaisiin käyttää vain tutkittaessa rikosta, josta ankarin rangaistus on vähintään kaksi vuotta. Oikeusministeriö esittää nyt poikkeuksia tähän pääsääntöön.

Täydennyksessä televalvonta sallitaan, eli poliisi voi tuomioistuimelta luvan saatuaan katsoa otsikko- ja tunnistamistietoja. Telekuuntelu, eli sisältö, ei aukea täydennyksen jälkeenkään esimerkiksi tietomurroissa ja lapsiin kohdistuvassa houkuttelussa.

– Oli käymässä katastrofi! Pitää kiittää oikeusministeriötä, että ottivat lain auki, huokaisee tietomurtoihin erikoistunut ylitarkastaja Sari Kajantie Keskusrikospoliisista.

Nettipoliisi Marko Forss Helsingin poliisista arvio, että lasten houkuttelun lisääminen lakiin ei tuo poliisin kannalta juuri uutta. Mutta jo päätetty laki on merkittävä askel eteenpäin, koska televalvontaa voidaan hakea, kun epäillään lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Nykyisin raja menee törkeässä hyväksikäytössä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat