Oikeuskansleri pyytää tietoja vaalirahailmoitusten käsittelystä

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka pyytää oikeusministeriöltä selvitystä ja lausuntoa siitä, miten ministeriö toimii vaalirahailmoitusten kanssa. Asiakirjat tulee toimittaa oikeuskanslerille viimeistään 7. heinäkuuta.

Jonkan pyyntö perustuu vaalirahoitusilmoitusten käsittelystä tehtyyn kanteluun. Oikeuskansleri on jo viime viikolla tutustunut oikeusministeriön vaalien vastuualueen toimintaan ja erityisesti vaalirahoitusilmoitusten käsittelymenettelyyn.

Valittajan mielestä oikeusministeriö on laiminlyönyt tehtävänsä, kun se on toimittanut rahoitusilmoituksen rekisteriin lähes poikkeuksetta semmoisina kuin ne ovat saapuneet. Valittaja arvostelee, ettei ministeriö ole ilmeisesti juuri yhdessäkään tapauksessa pyytänyt täydentämään puutteellisia ilmoituksia.

Tutustumiskäynnillä tuli esiin, että ministeriön rooli ilmoitusten käsittelyssä on passiivinen, koska vaalirahoituslain perustelujen mukaan viranomaiselle ei ole velvollisuutta eikä oikeutta tarkastaa ilmoituksissa olevien tietojen oikeellisuutta. Vain esimerkiksi allekirjoituksen puuttuminen tai muu vastaava muotovirhe pyydetään korjaamaan.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan lain tarkoitus on, että viranomainen vie ilmoitukset rekisteriin käymättä niitä läpi sisällöllisesti. Jääskeläinen on tulkinnut, että viranomainen ei voi edes esittää kysymyksiä ilmoituksen sisällöstä.

Oikeuskanslerin mielestä ilmoitusten käsittelykäytäntö herättää kysymyksen, onko viranomaisten tarkoituksellisesti omaksuma passiivinen rooli sopusoinnussa muun lainsäädännön kanssa.

Jonkka esittää pyynnössä muutamia lisäkysymyksiä. Hän kysyy esimerkiksi, onko ennen nyt noussutta kohua ministeriössä havaittu tai tultu ajatelleeksi ilmoitusten erittelytarvetta. Samaten hän kysyy, millaista ohjeistusta ilmoitusvelvollisille on annettu.

Jonkka kysyy myös, onko ennen nykyistä kohua ministeriössä pohdittu ilmoituslomakkeen informatiivisuuden riittävyyttä.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) ilmoitti jo viime viikolla, että ilmoituslomakkeet uusitaan täysin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat