Mainos

Oikeuskansleri moittii Huttu-Juntusta

Oikeuskansleri Paavo Nikula katsoo sosiaali- ja terveysministeri Terttu Huttu-Juntusen menetelleen epäasianmukaisesti viime syksyisessä kiistassa, joka koski järjestäytymättömien kuorma-autoilijoiden työehtosopimuskiistaa auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n kanssa.

Huttu-Juntunen päätti viime lokakuussa, että auto- ja kuljetusalan työehtosopimus on yleispätevä, koska hän tulkitsi suurimman osan kuorma-autoalan yrittäjistä olevan järjestäytyneitä.

Nikulan mukaan päätös olisi vaatinut Huttu-Juntusen tekemiä selvityksiä tarkemmat ja objektiivisemmat tiedot yleissitovuuteen vaikuttavista tekijöistä, moittii Nikula. Asian esittelleelle virkamiehelle oikeuskansleri Nikula antoi huomautuksen.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Ralf Sundin mukaan Nikulan moitteet eivät vaikuta Huttu-Juntusen ministerin paikkaan.

Yleissitovuuteen ei kantaa

Oikeuskansleri ei ottanut kantaa siihen, onko työehtosopimus yleissitova vai ei. Oikeuskansleri puuttui ainoastaan yleissitovuutta koskevan kannan valmistelun ja ratkaisumenettelyn lainmukaisuuteen.

Myös villien eli työnantajaliittoon kuulumattomien yritysten on noudatettava alan työehtosopimusta silloin, kun se katsotaan yleissitovaksi. Asiasta selvityspyynnön oikeuskanslerille jätti Suomen Yrittäjät.

SAK:n osastopäällikkö Kirsti Palanko-Laaka sanoo oikeuskanslerin päätöksen osoittavan kiistatta sen, että yleissitovan työehtosopimuksen laskemisessa käytettävät luvut ovat sattumanvaraisia. Palanko-Laakan mielestä oikeuskanslerin päätös tukee SAK:n tavoitteita siinä mielessä, että työehtosopimusten yleissitovuusjärjestelmä kaipaa selkiinnyttämistä ja kattavuuden lisäämistä.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto arvosteli oikeuskanslerin ratkaisua. AKT:n mielestä oikeuskanslerinvirasto pyrkii asettumaan virkamiesten välisessä tulkintaan liittyvässä erimielisyysasiassa toisen osapuolen puolelle.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.