Mainos

Oikeusavun hakemista halutaan yksinkertaistaa

Sähköisillä lomakkeilla pyritään vähentämään tuomioistuinten työtä. Toimintaa testataan syksyllä käynnistyvässä projektissa.

Oikeusavun hakemista ja palkkioiden maksatusta halutaan yksinkertaistaa.

Ideana on, että vastaisuudessa kansalainen tai avustaja voisi hakea oikeusapua täyttämällä sähköisen kaavakkeen internetissä. Hakemus siirtyisi automaattisesti oikeaan paikkaan käsiteltäväksi, ja päätös oikeusavusta toimitettaisiin asiakkaalle tai avustajalle sähköpostikirjeenä. Myös muutosta haettaisiin sähköisesti.

Asiaa pohtineen oikeusministeriön työryhmän ehdotus oikeusavun sähköisestä asiointijärjestelmästä on nyt valmis.

Kaavailujen mukaan avustaja lähettäisi palkkio- ja kululaskunsa yhteenvedon sähköisellä lomakkeella tuomioistuimelle. Laskut ja oikeusapupäätökset koottaisiin edelleen yhteiseen rekisteriin, ja oikeusaputoimistot ja tuomioistuimet voisivat muokata tietoja niin kauan kuin asia on vireillä.

Oikeusministeriön mukaan sähköinen asiointi vähentäisi tuomioistuinten ja oikeusaputoimistojen työtä, kun muun muassa turhat välivaiheet jäisivät pois. Työtaakkaa voitaisiin lisäksi tasata oikeusaputoimistojen kesken.

Mallin toimivuutta on tarkoitus testata syksyllä käynnistettävällä projektilla. Järjestelmän kustannukset olisivat perustamisvaiheessa arviolta noin 670 000 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.