Mainos

Oikeusasiamies: Päiväkoteihin tarpeeksi henkilökuntaa

Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio korostaa, että päiväkodeissa pitää olla riittävästi ammattitaitoista hoitohenkilökuntaa kaikkina hoitopäivinä ja koko päivän ajan.

Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunion mukaan henkilökunnan tilapäisiin poissaoloihin täytyy varautua etukäteen riittävillä sijaisjärjestelyillä. Vain näin voidaan hänen mielestään taata lasten turvallisuus.

Oikeusasiamies puuttuu jo toistamiseen päivähoitoasetuksen tulkinnanvaraisuuteen. Asetuksessa säädetään, miten paljon päiväkodissa täytyy olla kelpoisuusvaatimukset täyttävää hoitohenkilökuntaa eri-ikäisiä lapsia kohden. Asetus on kuitenkin tulkinnanvarainen.

Paunio vaatii jo toistamiseen päivähoitoasetuksen täsmentämistä. Tulkinnanvaraisessa asetuksessa säädetään, kuinka paljon päiväkodissa täytyy olla pätevää hoitohenkilökuntaa eri-ikäisiä lapsia kohden.

Taustaa:

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan asetuksen uudistaminen on aloitettu viime keväänä, kertoo neuvotteleva virkamies Kari Ilmonen.

-Meillä on parhaillaan menossa asetuksen valmistelu. Siinä mietitään, millä tavalla lasten ja henkilöstön välistä suhdelukusäätelyä uudistetaan niin, että se tulee tuottamaan sen mitä sillä on tavoiteltu. Eli että lasten määrä on oikeassa suhteessa henkilöstön määrään päiväkodeissa.

Ilmosen mukaan päivähoitoasetuksen ongelmakohta on lähtöisin 1990-luvun alusta.

-Siinä silloisessa tilanteessa nähtiin, että normitasolla ei niin tarkkaa säätelyä enää tarvittu. Siihen tehtiin tämmöinen joustomomenttipykälä, jossa mahdollistettiin tilapäinen ylitäyttö. Sen jälkeen keskustelua on käyty edestakaisin, että pitäisikö sitä muuttaa vai ei. Itse asiassa hallitusohjelmaan on kirjattu että ryhmäkokosäätelyä pitää pohtia. Ja sen pohjalta tällä hetkellä tehdään työtä. Tavoitteena on että ensi vuoden aikana meillä on asiasta selkeät luonnokset mitä siinä tulisi tehdä.

Paunio korostaa, että lasten perusoikeuksien turvaamiseksi asetusta täytyy selkeyttää niin, että se takaa ammattitaitoisen hoito- ja kasvatushenkilöstön riittävyyden päiväkodeissa.

Helsinkiläispäiväkodin vanhempainyhdistys pyysi oikeusasiamiestä tutkimaan, oliko Helsingin kaupunki noudattanut päivähoitoasetuksen määräyksiä lasten ja henkilökunnan suhdeluvusta kolmessa helsinkiläispäiväkodissa. Kantelun mukaan Helsingin kaupungin päiväkotien henkilöstömitoitus olisi ollut järjestelmällisesti päivähoitoasetuksen vastainen vuosina 2001-2003.

Oikeusasiamies huomasi, että asetuksessa säädetty henkilöstön mitoitus ei ollut toteutunut kaikkina aikoina kolmessa helsinkiläispäiväkodissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.