Mainos

Oikeusasiamies: Määräaikaisia koskevaa lakia uudistettava

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies korostaa, että määräaikaisia työsuhteita koskevat ongelmat liittyvät lähinnä yliopistoihin, joissa budjettirahoitus vaikuttaa määräaikaisuuksien käyttöön.

Yliopistojen ja korkeakoulujen määräaikaisia palvelussuhteita koskevaa lainsäädäntöä pitäisi viipymättä uudistaa, katsoo eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt.

Lindstedtin mielestä täsmennystä vaatisi etenkin valtion virkamieslain 9. pykälä, joka liittyy määräaikaisuuksien perusteisiin.

Kantelun alun perin tehnyt Valtion yhteistyöjärjestö VTY ry katsoi, ettei lakiin lisätty 9. pykälä johtanut määräaikaisten työsuhteiden tuntuvaan vähentymiseen.

VTY:n mielestä määräaikaisuuden perustetta ei usein edes kirjattu. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto jatkoi kantelua sen jälkeen, kun VTY oli sulautunut siihen. Yliopistojen työsuhteista oli viime vuonna määräaikaisia noin 36 prosenttia.

Apulaisoikeusasiamies korostaa, että määräaikaisia työsuhteita koskevat ongelmat liittyvät lähinnä yliopistoihin, joissa budjettirahoitus vaikuttaa määräaikaisuuksien käyttöön. Lisäksi määräaikaisuuksien perusteina ovat yleensä projektit ja niihin liittyvä ulkopuolinen rahoitus.

Lindstedtin mukaan työtä yliopistojen projekteissa on selkeytettävä. Apulaisoikeusasiamiehen mielestä tutkimustyöhön liittyvissä määräaikaisissa töissä on olennaista se, onko kysymyksessä erillinen projekti vai jatkuva projektiluontoinen toiminta. Lindstedt korostaa, että tutkimus- ja opetustyötä tekevien virkamiesten asema pitäisi kuitenkin johdonmukaisesti turvata perustuslain edellyttämällä tavalla.

Apulaisoikeusasiamies esittää valtiovarain- ja opetusministeriölle, että ne alkaisivat viipymättä uudistaa lakipykälää niin, että se vastaisi yliopistojen uuden palkkausrakenteen ja muuttuvan rahoituksen vaatimuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.