Oikeus määräsi koiran lopetettavaksi – rottweiler-uros hyökkäili jatkuvasti ihmisten kimppuun: naisen sormi murtui pureman voimasta

Keski-Suomen käräjäoikeudessa on annettu tuomio tapauksessa, jossa jyväskyläläisnaisen omistama uroskoira hyökkäili toistuvasti ihmisten kimppuun vakavin seurauksin.

Syytteiden mukaan 1977 syntynyt jyväskyläläisnainen oli jättänyt rottweiler-rotuisen koiransa vartioimatta useita kertoja viime vuoden aikana. Syyttäjän mielestä nainen oli menetellyt tahallisesti tai törkeän huolimattomasti jättäessään koiransa valvomatta asianmukaisesti.

Osassa tapauksia koira oli päässyt naiselta karkuun niin, että talutushihna oli katkennut koiran tempoutuessa irti. Tietyillä kerroilla koira oli kuljeksinut kotipihassaan vapaana ja hyökännyt sieltä ohikulkeneiden ihmisten kimppuun.

Koira oli purrut eri asianomistajia muun muassa pakaraan, ranteeseen ja käteen.

Kauhunhetkiä koirapuistossa

Syytteiden mukaan nainen oli tuonut koiran toistuvasti myös koirapuistoon, vaikka eläin käyttäytyikin ongelmallisesti toisia koiria ja myös ihmisiä kohtaan. Yksi asianomistajina olleista miehistä kertoi joutuneensa suojaamaan omaa koiranpentuaan koirapuistossa, kun rottweiler oli lähestynyt sitä muristen ja uhkaavasti. Koira oli murissut myös miehelle. 

Erään naisen kimppuun koira oli karkuun päästessään hyökännyt peräti kahdesti. Ensin koira oli yrittänyt purra häntä kyynärpäähän. Toisella hyökkäyskerralla koiran oli onnistunut purra naista kädestä niin, että pikkusormi oli murtunut pureman voimasta.

Satasten sakot

Koiran omistajaa syytettiin useista eläimen vartioimatta jättämisistä ja vammantuottamuksesta. Hänet tuomittiin maksamaan 70 päiväsakkoa, jotka hänen tuloillaan tekivät 420 euroa. 

Kaikkiaan naisen katsottin syyllistyneen kuuteen eläimen vartioimatta jättämiseen ja yhteen vammantuottamukseen.

Lisäksi koiran omistaja määrättiin maksamaan lähes 5 700 euroa oikeudenkäyntikustannuksia ja muita korvauksia. Korvauksista valtaosa määrättiin maksettavaksi naiselle, jonka pikkusormi murtui pureman vuoksi. 

Oikeus määräsi uroskoiran lopetettavaksi, koska eläimen katsottiin olevan ihmiselle vaarallinen. 

Käräjäoikeuden mukaan nainen ilmoitti välittömästi tyytymättömyytensä tuomioon, muun muassa eläimen lopettamismääräyksen osalta.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Korjattu otsikosta ja jutusta tapettavaksi-sana muotoon lopetettavaksi 8.3.2021 kello 11.55.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja