13-vuotias poika joutui saksanpaimenkoirien saartamaksi ja raatelemaksi – eläimet lopettivat vasta, kun mies riensi apuun ja hakkasi harjalla

Vaasan hovioikeus on antanut tuomionsa tapauksessa, jossa 13-vuotias poika loukkaantui vakavasti kahden saksanpaimenkoiran hyökätessä hänen kimppuunsa Kokemäellä helmikuussa 2019.

Satakunnan käräjäoikeus katsoi aiemmassa tuomiossaan koirien omistajan syyllistyneen törkeään vammantuottamukseen, vammantuottamukseen ja eläimen vartioimatta jättämiseen. Nainen määrättiin maksamaan 2 480 euron sakot sekä lähes 6 400 euroa korvauksia koirahyökkäyksessä loukkaantuneelle pojalle sekä 375 euroa korvauksia apuun rientäneelle sivulliselle miehelle.

Nainen valitti tuomiosta hovioikeuteen. Hän vaati valtaosaa syytteistä hylättäväksi ja korvauksia alennettavaksi.

Korkeammassa oikeusasteessa tuomio muuttuikin koiranomistajan kannalta edullisemmaksi: syytteet törkeästä vammantuottamuksesta ja eläimen vartioimatta jättämisestä kaatuivat.

Naisen katsottiin syyllistyneen vain perusmuotoiseen vammantuottamukseen. Rangaistus aleni 80:sta päiväsakosta 50 päiväsakkoon, josta hänen tuloillaan kertyi maksettavaa 1 550 euroa.

Pitkäaikainen koirankouluttaja

Nainen kertoi toimineensa koirakouluttajana vuodesta 1987 saakka ja pitäneensä vuosien varrella kaikkiaan kolmeakymmentä koiraa. Hänen mukaansa pojan kimppuun hyökänneet 9- ja 10-vuotiaat saksanpaimenkoirat olivat sen verran vanhoja, etteivät ne välttämättä edes reagoineet pihaan tulleisiin vieraisiin.

Koirat olivat tapahtumahetkellä olleet vapaina lähes kokonaan aidatussa pihapiirissä. Hovioikeuden mukaan koiranomistajalla ei ollutkaan syytä epäillä, että koirat olisivat koulutuksensa ja aiemman käytöksensä perusteella vaaraksi ihmisille. 

Naisen mukaan hän oli tapahtumien aikaan pihalla koiriensa kanssa. Hän nosteli koirien ruokasäkkejä pois autosta tarkoituksenaan lähteä asioille ja ottaa koirat kyytiin. Hovioikeuden mukaan koirat eivät olleet pihalla pitkään valvomatta, joten suoranaisesta välinpitämättömyydestä tai piittaamattomuudesta teossa ei ollut kysymys.

Syytteet eläimen vartioimatta jättämisestä ja törkeästä vammantuottamuksesta kaatuivat näillä perusteilla, vaikka poika saikin vakavia vammoja. Naisen syyksi katsottiin törkeän tekomuodon sijaan perusmuotoinen vammantuottamus.

Koirat olivat purreet myös poikaa auttanutta miestä. Tätä koskeva tuomio vammantuottamuksesta pysyi hovissa ennallaan.

Hyökkäys kesken lenkin

13-vuotias poika kertoi olleensa lenkillä ja kulkeneensa naisen talon pihatien ohitse. Hän näki, kuinka pihalta juoksi kohti kaksi koiraa. Poika oli lähtenyt juoksemaan ja huusi apua, mutta koirat ajoivat pojan läheiselle pellolle ja piirittivät hänet. 

Kertomansa mukaan poika yritti potkia koiria irti, mutta ne olivat purreet häntä jalkoihin ja jatkaneet hyökkäystään. Rauhallisena pysytteleminen ei pojan mukaan ollut auttanut eläinten reaktioihin. 

Poika pääsi kerran etenemään läheiselle tielle, mutta koirat olivat kaataneet hänet ja pureminen oli jatkunut.

Noin minuutin kuluttua paikalle sattui mies autollaan. Hän huomasi tilanteen ja pysähtyi painamaan auton torvea. Mies ajoi lähemmäs ja pamautteli auton ovia, mutta koirat eivät olleet lopettaneet hyökkäystä. 

Tuomiolauselman mukaan tilanteeseen oli pian saapunut toinenkin mies, joka oli välittömästi tullut ulos autosta ja lyönyt koiria harjalla. Hetken kuluttua tästä koirien omistaja oli saapunut paikalle ja käskyttänyt koiria luokseen. Toinen koirista oli vielä tässä vaiheessa jäänyt pojan lähelle.

Miehet olivat nostaneet pojan autoon ja vieneet kotiinsa, josta ambulanssi oli myöhemmin tullut hänet noutamaan. Pojan vammoja oli hoidettu nukutuksessa ja hän joutui hoidattamaan vammoja useiden kuukausien ajan.

Hovioikeuden tuomiosta voi vielä valittaa korkeimpaan oikeuteen.

Katso myös: Sankarikoira Demon pelasti perheen vauvan toisen koiran hyökkäykseltä – vieras koira ehti näykkäistä vauvan poskea

Sankarikoira Demon pelasti perheen vauvan toisen koiran hyökkäykseltä – vieras koira ehti näykkäistä vauvan poskea 0:30

Rajut kuvat: Suuri koira hyökkäsi 10-vuotiaan Janin kimppuun Iittalassa

Rajut kuvat: Suuri koira hyökkäsi 10-vuotiaan Janin kimppuun Iittalassa 2:29

Lue myös:

    Uusimmat