Novak Djokovic karkotetaan Australiasta – mestaruuden puolustaminen jää haaveeksi

Tennispelaaja Novak Djokovic on hävinnyt oikeustaistelun Australian viisumistaan. Australian liittovaltion oikeus päätti kolmen tuomarin kokoonpanolla, että Australian maahanmuuttoministeri Alex Hawkella oli perjantaina oikeus perua serbipelaajan viisumi.

Tuoreeltaan oli epäselvyyttä siitä, tarkoittaako oikeuden päätös Djokovicin karkotusta. Australian yleisradioyhtiö ABC kertoi ensin, että Djokovic voi vielä valittaa tuomiosta, mutta kolmen tuomarin kokoonpano oikeudessa teki tuomiosta lopullisen. Serbipelaaja joutuu lähtemään maasta, ja häntä voi odottaa kolmen vuoden maahantulokielto.

Djokovic saapui maahan puolitoista viikkoa sitten pelatakseen huomenna alkavissa Australian avoimissa. Djokovicin oli määrä aloittaa mestaruutensa puolustaminen Melbournessa jo avauspäivänä.

Australian liittovaltion oikeus kertoi valottavansa päätöksensä perusteita vasta tulevina päivinä.

Djokovic ilmoitti loppiaisena Melbournen lentoasemalle saavuttuaan olevansa rokottamaton. Hän pyrki maahan ja Australian avoimiin lääketieteellisen erivapauden nojalla vedoten joulukuussa saamaansa koronavirustartuntaan.

Djokovicin oleskelua Australiassa käsiteltiin toista kertaa oikeudessa. Australian viranomaiset peruivat pelaajan viisumin ensi kertaa viikko sitten, mutta viime maanantaina pelaaja sai oikeuden päätöksellä jäädä maahan. Maan hallitus perui viisumin uudelleen perjantaina.  

Neljän tunnin käsittely

Oikeus käsitteli asiaa sunnuntaina neljä tuntia, kunnes vetäytyi tauolle.

Käsittelyn aikana Djokovicin asianajajat yrittivät horjuttaa Australian hallituksen näkemystä, jonka mukaan pelaajan läsnäolo maassa Australian avointen aikana voi vaarantaa ihmishenkiä ja järjestystä, koska se lisäisi rokotevastaista tunnelmaa ja välinpitämättömyyttä koronasääntöjä kohtaan. 

Djokovicin tukijoita kokoontui sunnuntaina oikeustalon ulkopuolelle Melbournessa odottamaan päätöstä. Tukijat kuuntelivat kaiuttimista suoraa lähetystä käsittelystä. Suoraa oikeuskäsittelyä seurasi Youtubessa kerrallaan ainakin yli 85  000 ihmistä.

Käsittelyvideolle kertyi ainakin 800  000 katselukertaa. Djokovicin tilanne on herättänyt laajaa kiinnostusta Australiassa ja eri puolilla maailmaa.

Djokovicin kannalta Australiassa olon perusongelma on se, että hän ei ole ottanut rokotuksia koronavirusta vastaan. Australia vaatii maahantulijoilta rokotukset.

– Djokovic on useaan otteeseen viitannut kintaalla koronavirukseen liittyviin turvatoimiin. Hän ei ole eristäytynyt, kun hän on saanut positiivisen testituloksen. Hänestä on tullut rokotevastaisen kampanjan näkyvä hahmo, kommentoi Australian hallituksen asianajaja Stephen Lloyd.

Djokoviciä ei kuultu tänään oikeudessa, koska hän ei halunnut tulla kuulluksi.

Djokovic tähysi Australian avoimissa tennishistoriaan. Hänestä olisi voinut tulla ensimmäinen miespelaaja, joka on voittanut 21 grand slam -turnausta.

Juttua ja otsikkoa muokattu kello 9.33. Djokovic karkotetaan. Tuoreeltaan oli epäselvyyttä siitä, tarkoittaako oikeuden päätös Djokovicin karkotusta 

Lue myös:

    Uusimmat