Tutkinta käynnissä: Novak Djokovic antoi viranomaisille virheellistä tietoa – tennistähden veli vaikeni kiusallisen kysymyksen edessä

1:05
Toimittajalta kiusallinen kysymys Novak Djokovicista – tennistähden veli vaikeni: "Tämä tilaisuus on päättynyt"

Australian maahanmuutto- ja kansalaisuusasioista vastaava ministeri Alex Hawke ei ole vielä tehnyt päätöstä Novak Djokovicin viisumiin liittyen. Käynnissä on kuitenkin selvitys Djokovicin maahantulon yhteydessä antamasta virheellisestä tiedosta.

Melbournelainen The Age -lehti kertoo hallituslähteistä saamiensa tietojen perusteella, että viranomaiset ovat kiinnostuneita Djokovicin maahantulokaavakkeesta, jossa ilmoitetaan, ettei Djokovic ole matkustanut 14 vuorokauteen ennen Australian-matkaansa. Lehti on jakanut sivuillaan kuvan kyseisestä kaavakkeesta.

Yllä olevalta videolta voit katsoa, miten Djokovicin perhe reagoi lehdistötilaisuudessa esitettyyn kiusalliseen kysymykseen.

Kaavakkeen täyttäjää huomautetaan, että virheellisen tiedon antaminen on "vakava rikkomus", joka voi johtaa rangaistukseen. The 'Agen mukaan maksimirangaistus on 12 kuukauden vankeustuomio.

Lehti kertoo, että todellisuudessa Djokovic on matkustanut kyseisten 14 vuorokauden aikana (23.12.–6.1.) Belgradista Espanjaan eli hänen vastauksensa maahantulokaavakkeessa ei ole paikkansa pitävä.

Djokovic itse kertoi maahantulon yhteydessä, että Australian tennisliitto on täyttänyt kaavakkeen hänen puolestaan. Epäselvää on, vapauttaako tämä Djokovicia itseään vastuusta. 

Koronatartunta epäilyttää

Australian tennisliitto ja Victorian osavaltio myönsivät rokottamattomalle Djokovicille poikkeusluvan maahantuloon, sillä Djokovicilla oli esittää todistus 16. joulukuuta todetusta koronatartunnasta.

Liittovaltiotasolla rokotusasioista vastaavan asiantuntijaryhmän ex-johtajan mukaan poikkeuslupaa ei kuitenkaan olisi pitänyt myöntää, sillä hänen mukaansa koronavirusinfektio voi korvata rokotteen vain Australiassa asuvan ihmisen kohdalla. Ulkomailta matkustavien kohdalla vastaava käytäntö ei ole ollut voimassa.

Juttu jatkuu videon alla. 

3:29
Novak Djokovicin fanit ja poliisit ottivat yhteen – virkavalta turvautui pippurisumutteeseen.

Viisuminsa menettänyt Djokovic teki kohtelustaan valituksen. Valituskäsittelyä johtanut tuomari määräsi Djokovicin viisumin palautettavaksi sillä perusteella, että hänen näkemyksensä mukaan Djokovicin kohdalla ei ollut menetelty oikeudenmukaisesti.

Ministeri Hawkella on vielä mahdollisuus evätä Djokovicin viisumi henkilökohtaisella päätöksellään.

Djokovicin esittämistä virallisista dokumenteista huolimatta monet epäilevät hänen koronavirusinfektiotaan lavastetuksi. Djokovicin asianajajien mukaan positiiviseksi osoittautunut testi tehtiin 16. joulukuuta kello 13 ja tulos saatiin kello 20. Asianajajien mukaan Djokovicilla ei ollut minkäänlaisia oireita, kun testi tehtiin.

Serbian koronasääntöjen mukaan tartunnan saaneen henkilön pitäisi eristäytyä 14 vuorokaudeksi, mutta Djokovic osallistui vielä 17. joulukuuta nuorten tennispelaajien palkintoseremoniaan ja 18. joulukuuta valokuvaussessioon ranskalaisen L'Equipe-lehden kuvaajan kanssa.

Kun Djokovicin Djordje-veljeltä kysyttiin maanantaiaamun lehdistötilaisuudessa, osallistuiko Djokovic positiivisen testituloksen jälkeisenä päivänä julkiseen tilaisuuteen, veli vaikeni ja lehdistötilaisuus päätettiin.

Tilanteen voit katsoa jutun yläreunassa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja