Novak Djokovicilta lausunto karkotuksestaan: "Olen erittäin pettynyt päätökseen"

Oikeustaistelun Australian viisumistaan hävinnyt tennispelaaja Novak Djokovic kertoo olevansa erittäin pettynyt päätökseen, joka estää häneltä uran 21. grand slam -tittelin metsästyksen Melbournessa.

Tuoreeltaan oli epäselvyyttä siitä, tarkoittaako oikeuden päätös Djokovicin karkotusta. Australian yleisradioyhtiö ABC kertoi ensin, että Djokovic voi vielä valittaa tuomiosta, mutta kolmen tuomarin kokoonpano oikeudessa teki tuomiosta lopullisen. Serbipelaaja joutuu lähtemään maasta, ja häntä voi odottaa kolmen vuoden maahantulokielto.

Melbournen paikallisuutisia seuraava The Age kertoi, että Djokovicin asianajajat eivät aio valittaa tuomiosta. Djokovic joutuu maksamaan oikeuden kulut tapauksen käsittelystä.

Djokovic kertoi tuoreeltaan olevansa erittäin pettynyt oikeuden päätökseen ja vahvisti, ettei voi osallistua huomenna alkaviin Australian avoimiin.

– Otan nyt aikaa lepoon ja toipumiseen ennen kuin annan mitään enempää kommentteja tästä, Djokovic kertoi Sydney Morning Heraldin julkaisemassa tiedotteessa.

– Kunnioitan kuitenkin päätöstä ja teen viranomaisten kanssa yhteistyötä, jotta lähtöni maasta toteutuu.

Hän kertoi pitävänsä epämukavana, että turnaukseen liittyen kaikki kiinnostus on kohdistunut häneen.

– Toivottavasti pääosaan nousee nyt tennis ja turnaus, jota rakastan, Djokovic sanoi.

Historiallinen voitto jää odottamaan

Oikeuden päätös tarkoittaa, että 34-vuotias Djokovic ei pysty tavoittelemaan Melbournessa pääsyä tennishistoriaan. Jos hän olisi pystynyt puolustamaan turnauksen mestaruuttaan, hänestä olisi tullut ensimmäinen miespelaaja, joka voittaa 21 grand slam -turnausta. Tällä erää hän on 20 voitolla tasoissa Espanjan Rafael Nadalin ja Sveitsin Roger Federerin kanssa.

Melbournessa tällä viikolla harjoitelleen Djokovicin oli määrä aloittaa mestaruutensa puolustaminen Melbournessa jo avauspäivänä. Hänen oli määrä kohdata toinen serbipelaaja, Miomir Kecmanovic. Karsintojen ensimmäisellä lucky loser -paikalla Djokovicilta vapautuvaa paikkaa pääsarjassa odottaa nyt italialainen Salvatore Caruso, joka on maailmanlistalla 150. sijalla.

Djokovic ei ole piitannut testituloksista

Djokovicin kannalta Australiassa olon perusongelma on se, että hän ei ole ottanut rokotuksia koronavirusta vastaan. Australia vaatii maahantulijoilta rokotukset.

– Djokovic on useaan otteeseen viitannut kintaalla koronavirukseen liittyviin turvatoimiin. Hän ei ole eristäytynyt, kun hän on saanut positiivisen testituloksen. Hänestä on tullut rokotevastaisen kampanjan näkyvä hahmo, kommentoi Australian hallituksen asianajaja Stephen Lloyd.

Rokottamaton Djokovic on ollut Australiassa jo kahdesti oikeudessa maahantulon oikeutensa takia. Hän ilmoitti loppiaisena Melbournen lentokentälle saavuttuaan olevansa rokottamaton. Hän pyrki maahan ja Australian avoimiin lääketieteellisen erivapauden nojalla vetoamalla joulukuussa saamaansa koronavirustartuntaan.

Australian viranomaiset peruivat pelaajan viisumin ensi kertaa viikko sitten, mutta viime maanantaina pelaaja sai oikeuden päätöksellä jäädä maahan. Maan hallitus perui viisumin uudelleen perjantaina. 

Neljän tunnin käsittely

Sunnuntaina oikeus käsitteli asiaa neljä tuntia, kunnes vetäytyi tauolle ja ilmoitti päätöksestä ennen iltakuutta Australian aikaa.

Käsittelyn aikana Djokovicin asianajajat yrittivät horjuttaa Australian hallituksen näkemystä, jonka mukaan pelaajan läsnäolo maassa Australian avointen aikana voi vaarantaa ihmishenkiä ja järjestystä, koska se lisäisi rokotevastaista tunnelmaa ja välinpitämättömyyttä koronasääntöjä kohtaan. Pandemian alkuvaiheessa huhtikuussa 2020 Djokovic sanoi julkisuudessa, ettei halua pakkorokotusta. Vuonna 2020 hän sai koronavirustartunnan ainakin kerran ja herätti kielteistä huomiota järjestämällä näytösottelusarjan, jossa virus levisi.

Djokovic kertoi tällä viikolla saaneensa tiedon positiivisesta koronatestituloksesta sen jälkeen, kun oli osallistunut Belgradissa nuorten tennistapahtumaan 17. joulukuuta. Siitä huolimatta tennistähti osallistui ranskalaislehti L'Equipen haastatteluun vain päivää myöhemmin, mutta myönsi myöhemmin toimineensa tyhmästi.

Djokovicin tukijoita kokoontui sunnuntaina oikeustalon ulkopuolelle Melbournessa odottamaan päätöstä. Tukijat kuuntelivat kaiuttimista suoraa lähetystä käsittelystä, ja käsittelyä saattoi seurata myös oikeuden Youtube-lähetyksen kautta. Djokovicin tilanne on herättänyt laajaa kiinnostusta Australiassa ja eri puolilla maailmaa.

Djokovicin asianajajat esittivät, että oikeastaan Djokovicin karkottaminen kasvattaisi rokotevastaista liikehdintää. Heidän mukaansa ei ole myöskään todisteita siitä, että Djokovicin läsnäolo Australiassa lisäisi rokotevastaista toimintaa.

Djokoviciä ei kuultu tänään oikeudessa, koska hän ei halunnut tulla kuulluksi.

Lue myös:

    Uusimmat