Sokkipäätös! Novak Djokovicia odottaa karkotus Australiasta – presidentiltä raju lausunto

Australian rajaviranomaiset ovat peruuttaneet tennistähti Novak Djokovicin viisumin tämän saavuttua maahan keskiviikkona. Djokovicia odottaa karkotusta maasta valtion hotellissa. Hän on ilmoittanut valittavansa päätöksestä oikeusteitse.

Djokovic matkusti Australiaan Dubaista osallistuakseen kauden ensimmäiseen grand slam -turnaukseen Melbournessa. Matka kuitenkin tyssäsi Australian rajalla, kun viranomaiset alkoivat selvittää Djokovicin edellytyksiä saapua maahan.

BBC kertoo, että Djokovic joutui lentoasemalla useita tunteja kestäneisiin kuulusteluihin. Reutersin mukaan serbitähti vietti yön lentoasemalla.

Lopulta viranomaiset totesivat, etteivät maahantulon edellytykset täyttyneet. Djokovic siirrettiin Reutersin tietojen mukaan turvapaikkaa ja maasta karkottamista odottaville varattuun hotelliin odottamaan lentoa ulos maasta. Djokovic on määrä karkottaa maasta torstain aikana.

Djokovic taustajoukkoineen on laatinut tapauksesta valituksen paikalliseen oikeusistuimeen. Valitusta käsitellään maanantaina. Djokovic odottaa käsittelyä hotellissa.

Selkkaus on seurausta Djokovicin koronarokotevastaisuudesta. Pelaaja ei ole paljastanut, onko hän ottanut koronarokotuksia, mutta hän on aiemmin kertonut vastustavansa rokotetta. Australian avoimeen turnaukseen osallistuvilta pelaajilta edellytetään koronarokotetta tai lääketieteellisiin syihin perustuvaa poikkeuslupaa matkustaa maahan ilman rokotetta.

Aiemmin Djokovic kertoi saaneensa poikkeusluvan päästä maahan rokottamattomana. BBC:n siteeraaman Australian rajavartiolaitoksen tiedotteen mukaan Djokovic ei kuitenkaan täyttänyt maahanpääsyn vaatimuksia ja hänen viisuminsa peruutettiin.

– Ulkomaalaiset, joilla ei ole voimassa olevaa viisumia, tai joiden viisumi on peruutettu, otetaan kiinni ja karkotetaan Australiasta, tiedote toteaa.

Tapaukseen kantaa ottanut Australian pääministeri Scott Morrison sanoi, ettei kukaan ole maan lakien yläpuolella. Morrisonin saamien tietojen mukaan Djokovicin poikkeuslupa ei täyttänyt maahanpääsyn edellytyksiä. Esitetyt todisteet todettiin riittämättömiksi.

– Teemme jatkossakin oikeita päätöksiä turvataksemme Australian rajat tämän pandemian aikana, Morrison sanoi Reutersin mukaan.

Djokovicin tapaus on aiheuttanut selkkauksen Serbian ja Australian välille. Tapaukseen kantaa ottanut Serbian presidentti Aleksandar Vucic kertoo puhuneensa Djokovicin kanssa ja vakuuttaneensa tälle koko Serbian olevan tämän takana. Vucicin mukaan viranomaiset tekevät kaikkensa "lopettaakseen maailman parhaan tennispelaajan kiusaamisen välittömästi".

– Serbia taistelee Novakin puolesta kaikkien kansainvälisten lakien normien mukausesti, Vucic kirjoitti Twitterissä.

Serbialaismedian tietojen mukaan Vucic oli esittänyt Australian suurlähettiläälle vaatimuksen Djokovicin päästämiseksi maahan.


Juttua muokattu 6.1. kello 10.45. Lisätty tieto, että Djokovicin valitusta käsitellään oikeudessa maanantaina.


Lue myös:

    Uusimmat