Mainos

Oikeus kielsi virolaisen kohufilmin esittämisen vuosiksi

Käräjäoikeus on kieltänyt virolaisen kohuelokuvan Magnusin esittämisen seitsemäksi vuodeksi. Magnus on kansainvälisesti palkittu tarina vinoutuneesta perheestä. Se oli ensimmäinen koskaan Cannesin elokuvajuhlilla esitetty virolainen elokuva.

Tallinnalaisen käräjäoikeuden maanantaina langettama kielto koskee Magnus-elokuvan näyttämistä Virossa ja muualla maailmassa. Elokuvaa ei saa levittää myöskään dvd:nä, internetissä tai muiden medioiden kautta. Syynä esityskieltoon on yksityiselämän loukkaaminen.

Kyse on sangen harvinaisesta oikeusdraamasta. Elokuvan on ohjannut nuori lupaus Kadri Kousaar, joka on jatkuvasti painottanut työnsä olevan tositapahtumiin perustuvaa fiktiota.

Magnus kertoo tarinan pojasta, joka haluaa tappaa itsensä. Ongelmallista Magnusia esittää virolainen laulaja Kristjan Kasearu. Poika on kärsinyt keuhkosairaudesta, joka on kuitenkin saatu aisoihin. Vuosien kuluessa pojan kuolemantahto on vain syventynyt. Magnusin isää elokuvassa esittää Mart Laisk. Hän on amatöörinäyttelijä, joka on kertonut lapsensa kuolleen oman käden kautta.

Ei seksiä, vain insestiä

Esittämiskieltoa elokuvalle haki Laiskin entinen vaimo. Hänen mukaansa elokuva loukkasi hänen ja hänen lastensa yksityisyyttä. Elokuvantekijät puolestaan painottivat, että tarinassa ei kerrota liikaa perhettä paljastavia yksityiskohtia. Lisäksi pariskunta erosi jo kymmenisen vuotta sitten, eikä entinen vaimo ole enää yhdistettävissä pääosaa näytelleeseen mieheen.

Oikeuden mielestä tekijät eivät kyenneet esittämään niin painavaa yhteiskunnallista syytä, että se olisi oikeuttanut perheen äidin ja lasten yksityiselämän loukkaamisen.

Elokuvassa Laisk on huumeita käyttävä ja naisia saksalaisiin pornoelokuviin värväävä mies. Magnusin internetsivuilla kerrotaan, että elokuva ei sisällä seksiä. Ainoastaan alastomuutta, insestiä, me'nage a' trois'ta ja prostituutiota.

Elokuvan esittäminen oli vastatuulessa jo Cannesin elokuvajuhlilla viime vuonna. Käräjäoikeus päätti jo aiemmin elokuvan kieltämisestä, mutta elokuvantekijöiden mielestä kielto koski vain Viroa. He myös kiersivät kieltoa antamalla elokuvan esittämisoikeudet kolmannelle taholle.

Esittämiskielto johti tänä keväänä muun muassa siihen, että Magnusta esitettiin naapurimaan Latvian pääkaupungissa Riiassa. Virosta elokuvaa lähdettiin katsomaan bussilasteittain.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.