Mainos

Oikeistopuolue vaalivoittoon Tshekissä

ODS-puolueella on nyt senaatissa kaikkiaan 41 paikkaa 81-jäsenisessä senaatissa.

Keskustaoikeistolainen ODS-puolue on saanut ehdottoman enemmistön Tshekin parlamentin ylempään kamariin senaattiin. ODS on vaaliviranomaisten mukaan kerännyt 14 paikkaa senaatin vaalien toisella kierroksella, joka pidettiin eilen ja tänään.

ODS:n voitto avaa ulospääsyn poliittisesta umpikujasta, johon Tshekin tasavalta ajautui kesällä.

Vaaleissa oli jaossa 27 paikkaa 81-jäsenisessä senaatissa. ODS:llä on nyt senaatissa kaikkiaan 41 paikkaa. Vaaleissa oli järjestettävä toinen kierros, koska äänestysprosentti ei yltänyt missään vaalipiirissä tarvittavaan 50 prosenttiin ensimmäisellä kierroksella. Nytkin äänestysprosentti oli vain noin 20.

Sosiaalidemokraatit saivat vaaleissa kuusi lisäpaikkaa, ja heillä on nyt 12 edustajaa senaatissa. Loput seitsemän paikkaa menivät pikkupuolueille. Kolmasosa senaatin paikoista on jaossa vaaleissa kahden vuoden välein.

ODS voitti myös kesäkuussa pidetyt parlamenttivaalit, mutta niin niukasti ettei maahan saatu toimivaa enemmistöhallitusta. Parlamentin alemmassa kamarissa vasemmisto ja oikeisto ovat tasavoimaisessa pattitilanteessa.

Tshekin presidentti Vaclav Klaus ilmoitti tänään aloittavansa pikaisesti keskustelut uuden hallituksen muodostajasta. ODS:n johtajan Mirek Topolanekin hallitus sai lokakuun alussa epäluottamuslauseen parlamentissa vain runsaan kuukauden hallituskauden jälkeen.

(MTV3-STT-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.