Ohjelmistotuoteyritysten myynti kasvoi kotimaassa

Suomalainen ohjelmistotuoteala kasvatti viime vuonna kokonaisliikevaihtoaan. Hankalasta markkinatilanteesta liikevaihto kasvoi noin 14 prosenttia. Ohjelmistotuotealan nykytilanne selviää kuudennen kerran tehdystä ohjelmistoyrityskartoituksesta.

Ohjelmistotuoteala on Suomessa kasvava toimiala, joka on nousemassa kansantaloudellisesti merkittävään asemaan. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto ylitti viime vuonna ensimmäistä kertaa miljardin euron rajan. Kasvu on saavutettu kotimaan markkinoilla, jossa ohjelmistotuoteyritysten myynti nousi yli 20 prosenttia. Vienti sen sijaan pysyi suunnilleen vuoden 2001 tasolla ollen yhteensä noin 400 miljoonaa euroa.

Myös tulevaisuuden kasvuodotukset ovat varsin suuret, vaikkakin maltillisemmat kuin muutama vuosi sitten. Vuosien 2002-2005 aikana yritysten vuosittainen kasvuodotus on kotimaassa 24 prosenttia ja viennissä 42 prosenttia.

Ohjelmistotuoteliiketoiminnalla tarkoitetaan yrityksen itse kehittämiin ja ylläpitämiin ohjelmistoihin liittyvää liiketoimintaa, jossa asiakaskohtaisen sovellustyön osuus on vähäinen. Ohjelmistotuoteala muodostaa noin 30 prosenttia koko ohjelmistoalan liikevaihdosta.

Ohjelmistotuotealan yrityksiä oli viime vuonna noin 1000, ja ne työllistivät arviolta 10 000 IT-ammattilaista. Henkilöstömäärässä ei ole tapahtunut suurta muutosta ja yritysten arviot henkilöstömäärän kasvattamisesta olivat varovaisia.

Ohjelmistoyrityskartoituksen tekivät Teknillisen korkeakoulun kaksi laboratoriota, Ohjelmistoliiketoiminnan ja -tuotannon laboratorio SoberIT sekä Yritysstrategian ja kansainvälisen liiketoiminnan laboratorio. Lisäksi tutkimuksen toteutukseen osallistui Laurea-ammattikorkeakoulu. Tutkimus tehtiin Ohjelmistotuoteliiketoiminnan osaamiskeskuksen, Kauppa- ja teollisuusministeriön, Uudenmaan TE-keskuksen sekä Tekesin toimeksiannosta.

Neljännes yrityksistä tappiollisia

Ohjelmistotuoteyritysten enemmistöllä kannattavuus oli lähellä nollaa vuonna 2002 päättyneellä tilikaudella.

Tutkimukseen osallistuneista yrityksistä suurin osa teki nollatuloksen, 15 prosenttia yrityksistä teki voittoa yli 15 prosenttia liikevaihdostaan ja noin 25 prosenttia yrityksistä jäi tappiolle. Tutkittujen yritysten kokonaisliikevaihdosta keskimäärin 60 prosenttia tulee ohjelmistotuoteliiketoiminnasta.

- Tiukka rahoitustilanne on pakottanut ennen kaikkea nuoria yrityksiä rahoittamaan tuotekehitystään tulorahoituksella ja projektiliiketoiminnalla. Tämä asettaa suuria haasteita yrityksen tuotekehitysprosesseille ja hidastaa tuotteen markkinoille saamista. Yrityksiltä palaa paukkuja asiakaskohtaiseen räätälöintiin, mikä on yleensä pois tuotteistuspyrkimyksistä", sanoo TKK:n SoberIT:n tutkija Juhana Hietala.


Yrityksistä suuri osa on kooltaan varsin pieniä, ja ne investoivat edelleen voimakkaasti tuotekehitykseen, vaikka tuotekehityspanostus onkin pienentynyt edellisvuodesta. Keskimäärin kolmannes vastanneiden yritysten henkilöstöstä työskentelee tuotekehitystehtävissä.

Liki puolella kansainvälistä liikevaihtoa

Tutkimukseen osallistuneista ohjelmistotuoteyrityksistä 46 prosentilla on kansainvälistä liikevaihtoa. Suurin osa yrityksistä on kansainvälistymisprosessin alussa, keskimäärin vientiä on noin 8 maahan.

Yleisimmät vientimaat ovat Ruotsi, Yhdysvallat ja Saksa. Yrityksen ensimmäinen vientikauppa tapahtuu keskimäärin 6 vuoden ikäisenä, mutta toimialalta löytyy myös yrityksiä, jotka kansainvälistyvät erittäin varhaisessa vaiheessa. Noin 31 prosenttia yrityksistä oli aloittanut viennin ensimmäisten parin toimintavuotensa aikana. Yleisimmät vientimuodot ovat suora myynti kohdemaihin sekä ulkomaisen jälleenmyyjän tai agentin käyttäminen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat