Ohjaaja Petri Kotwica tuomittiin petoksesta

Elokuvaohjaaja Petri Kotwica on tuomittu sakkoihin petoksesta. Helsingin käräjäoikeus antoi tuomionsa perjantaina.

Petostuomio liittyy perusteettomasti nostettuihin työmarkkina- ja asumistukiin. Käräjäoikeus katsoi, että Kotwica erehdytti Kansaneläkelaitoksen maksamaan itselleen tukia lähemmäs 1850 euroa.

Syytteen mukaan Kotwica salasi työskentelynsä eräässä koulutusalan yrityksessä ja jätti ilmoittamatta tuloissaan tapahtuneet muutokset. Tukien nosto tapahtui vuoden 2003 syyskuun ja seuraavan vuoden marraskuun välisenä aikana.

Helsingin käräjäoikeus käsitteli petosjutun kirjallisessa menettelyssä. Tuomion perusteluissa todetaan, että Kotwica on tunnustanut toimineensa syytteessä kuvatulla tavalla.

Kotwica itse sanoo halunneensa, että juttu käsitellään kirjallisessa menettelyssä. Kohtuuttoman julkisuuden välttämiseksi hän oli jopa valmis myöntämään syyttäjän esittämän teonkuvauksen.

- Olen lausunut, että mikäli käräjäoikeuskäsittelystä tulee julkinen, pakotettuna allekirjoitan syyttäjän väitteen.

Ohjaaja: Tahaton moka

Kotwica on korostanut, että tukien nostamisessa on kyse vahingosta.

- Minä en ole tarkoituksella erehdyttänyt ketään.

Ohjaajan mukaan töppäily liittyi hänen vaikeaan elämäntilanteeseensa ennen ensimmäisen pitkän elokuvan Koti-ikävän valmistumista. Kotwica kertoo ottaneensa muun muassa tuotantoyhtiöltä palkkaennakkoa ja nostaneensa samalla työttömyyskorvausta. Hän erehtyi luulemaan, että koska elokuva tehdään vasta seuraavana vuonna, ennakkokin olisi ollut samaisen vuoden tuloa.

Sama logiikka on toiminut myös muissa asioissa.

- Olen pyytänyt joka paikasta ennakkoa, kun se on ollut mahdollista.

Kotwicalle lankesi petoksesta 40 päiväsakkoa, josta kertyy maksettavaa 2560 euroa.

Kotwica tunnetaan Koti-ikävän ohella myös muun muassa Musta jää -elokuvan ohjaajana.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat