Ohisalo ei koskisi maahantulon raja-arvoon – uusi malli mullistaa käytännön Suomessa kuukauden päästä

20:52
Katso video: Näin koronaepidemian toinen aalto näkyy ihmisen arjessa Uudellamaalla.

Sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ei pidä tarpeellisena nostaa maahantulon raja-arvoa niin sanottujen korkean koronailmaantuvuuden maista matkustaville.

– Itse näen, että kun hallitus on nämä yhdessä linjannut, tässä pysytään ainakin tässä kohtaa, hän sanoi toimittajille puhelinhaastattelussa lauantaina puoluevaltuuskunnan kokouksen yhteydessä.

Tällä hetkellä Suomeen saa matkustaa vapaasti maista, joissa on enintään 25 koronavirustapausta sataatuhatta asukasta kohti kahden edellisen viikon aikana. Se on johtanut poukkoilevaan käytäntöön muun muassa Suomen rajamaiden, Viron ja Ruotsin, kanssa.

Viime lauantaina rajoitus ehdittiin poistaa maista Suomeen tulevilta matkustajilta. Koska tautitilanne niissä sen jälkeen paheni, hallitus päätti torstaina linjauksensa mukaan ottaa rajoitukset uudelleen käyttöön.

Kohdennetummat rajoitteet tulossa

Ohisalo muistuttaa, että jykevistä rajoitustoimista ollaan joka tapauksessa siirtymässä kohti kohdennetumpia matkustusrajoituksia.

Marraskuun lopussa on tarkoitus tulla voimaan pysyvä malli, jonka myötä sisärajatarkastukset poistuvat ja tilalle tulee testaamiseen perustuva malli.

– Sen ajatus on se, että myös niistä yli 25 (tapauksen) maista voi Suomeen tulla, mutta tarvitaan nimenomaan se testi ja toinen testi sen perään, jolloin sitä potentiaalista karanteeniaikaa voidaan lyhentää.

Siihen asti hallituksen on määrä tarkastella viikoittain maiden koronatilannetta ja muuttaa matkustusrajoituksia tarvittaessa maakohtaisesti.

Hallituksen torstaisella päätöksellä rajoitus vapaa-ajan matkustamiselle tulee voimaan maanantaina uudelleen myös Suomen ja Islannin, Norjan, Saksan, Slovakian välisessä liikenteessä reilun viikon vapaan matkustamisen jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja