Mainos

Ohikulkijoita pyydettiin konttiin kirjoittamaan joululauluja – millainen kappale sinulta syntyisi?

Sibelius Akatemian musiikkikasvatuksen opiskelijat tietävät, että osaat. Helsingin Narinkkaorilta napattujen ohikulkijoiden teksteistä on valmistunut 8 joululaulua.

– Ihmisiä oli yllättävän helppo saada mukaan. Moni innostui nähdessään, mitä olemme tekemässä. Kontissa oli hyvällä tavalla joulufiilis, kertoo Joululaulukontti-projektin vetäjä Jan Nyberg.

Kampin Narikkatorille ilmestyi joulukuun alussa kontti. Kolmen päivän aikana ihmiset saivat mennä sisään kirjoittamaan jouluaiheisia tekstejä yhdessä opiskelijoiden kanssa. Ensin kirjoitettiin sanoja ja sitten lauseita. Lopuksi tuli tarina.

– Oli tosi hienoa, että oli muutamia liikutuksen hetkiä. Vanhoja muistoja tuli mieleen, ja ihmiset jakoivat ne kanssamme. Tosi lämmin henki, Nyberg kuvailee.

"Sanoitin 2 tuntia"

Kontissa syntyi 21 tunnin aikana yhteensä 83 tekstiä. Yksi tekstien tekijöistä on Tiina Tikkanen. Hänen mukaansa sanoittamiseen lämpeni pikkuhiljaa.

– Olin kontissa ainakin pari tuntia. Kesti ennen kuin kirjoittaminen lähti liikkeelle. Ensin oli jäykempää ja perinteisempää, mutta sitten lähti tulemaan iloisempia juttuja, Tikkanen kertoo.

Sanoitusurakan päätyttyä opiskelijoilla alkoi rivakka säveltäminen. Valmiita kappaleita on nyt kahdeksan.

– Kaksi päivää kontin jälkeen ryhdyimme tiimeissä säveltämään kappaleita. Parissa tunnissa yksi kappale oli valmis. Meillä on ollut monta sessiota, ja tulosta on syntynyt tosi hyvin.

Projekti huipentui maanantai-iltana Kontillinen lauluja-loppukonserttiin. Tiina Tikkasen tekstit olivat päätyneet Valkea uni- sekä Jouluna suu on suuri -kappaleisiin.

– Sehän tuntui paljon hienommalta kuin ne omat pelkät sanat. Oli upeaa kuulla sävellykset, Tikkanen hehkuttaa.

Lisää luvassa

Opiskelijoiden mielessä ovat jo uudet projektit.

– Olisi tosi kiva viedä tätä eteenpäin. Olemme pohtineet työpajoja kouluihin tai vanhainkoteihin. Nyt saatiin mukaan henkilöitä, jotka kulkivat Narikkatorilla. Seuraavaksi olisi kiva saada henkilöitä, jotka eivät pääse sinne mukaan.

Kontillinen lauluja-konsertin tuotto menee MTV:n ja Tukikummien Nuorten hyväksi-kampanjalle. Sen kautta lapsi tai nuori voi saada esimerkiksi soittimen tai korjauttaa rikkoutuneen.

– Me ollaan itse tosi paljon nuorten kanssa tekemisissä, joten se tuntui lähimmältä. Lähtökohta on, että musiikki ja sen tekeminen kuuluu kaikille. On tosi hienoa, että pääsemme tukemaan tällä tavalla, Jan Nyberg sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.