Mainos

Ogata syyttää serbejä terrorismista Kosovossa

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n pääjohtaja Sadako Ogata syytti tänään serbijoukkoja "terroristihyökkäyksestä" albaanisiviilejä vastaan Kosovossa. Ogata palasi maanantaina vierailulta Kosovoon.

-Ylimitoitettu voimankäyttö suuntautuu siviilejä vastaan. Heitä häiritään, ammuskellaan ja ryöstetään, jotta heidät saataisiin lähtemään kylistään, ja sitten heidät talonsa poltetaan, Ogata sanoi lehdistötilaisuudessa Genevessä.

Myös Kosovon albaanien taistelujärjestö UCK on Ogatan mukaan syyllistynyt ihmisoikeuksien rikkomuksiin siviilejä ja serbisotilaita vastaan Kosovossa, ja UCK on vastuussa "joistakin surmista", Ogata sanoi. Ogata tähdensi kuitenkin, että suurin osa ihmisoikeuksien rikkomuksista Kosovossa on serbisotilaiden vastuulla. Jugoslavian hallituksen joukot aloittivat laajan hyökkäyksen albaaniaktivisteja vastaan Kosovossa helmikuussa. Jugoslaviaan kuuluvan Kosovon asukkaista on 90 prosenttia albaaneja.

Ogata vieraili Kosovon lisäksi myös mm. Jugoslavian pääkaupungissa Belgradissa ja tapasi presidentti Slobodan Milosevicin. Presidentti oli vakuuttanut, että kodeistaan paenneet Kosovon albaanit voivat palata takaisin ennen talven tuloa. Kosovon taistelut ovat vaatineet ainakin 800 ihmisen hengen. Noin 300000 ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan alueella, heistä on ulkomaille paennut noin 100000. Ogata huomautti, että Kosovon kriisiä ei voida ratkaista humanitaarisella toiminnalla, koska se on seurausta ratkaisemattomista poliittisista ongelmista. Ogatalta kysyttiin lehdistötilaisuudessa Genevessä hänen kantaansa Naton mahdollisiin ilmaiskuihin serbikohteisiin. -En kannata yletöntä voimankäyttöä. Olen kuitenkin puhunut monien alueen johtajien kanssa, jotka uskovat sen olevan ainoa tapa saada aikaan tulitauko. Ogata on johtanut UNHCR:ää vuodesta 1991. YK:n yleiskokous päätti maanantaina jatkaa hänen virkakauttaan vuoden 2000 loppuun.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.