Odottava äiti sairastui influenssaan ja vaipui koomaan – heräsi kaksi viikkoa synnytyksen jälkeen: "Luulin, että vauvani oli kidnapattu"

Miten suojautua influenssalta? 13:00
Videolla kerrotaan, miten influenssalta voi suojautua.

Yhdysvaltalainen perheenäiti kertoo Love What Matters -sivustolla, miten influenssaan sairastuminen raskausaikana johti traumaattisiin kokemuksiin.

Helmikuussa 2019 kolmatta lastaan odottava Tess Frame sairastui influenssaan. Raskausviikolla 34 oleva nainen kärsi jatkuvasta yskästä. Tess kuitenkin eli siinä uskossa, että influenssa talttuu muutamassa päivässä levolla ja riittävällä nesteytyksellä.

Viisi päivää kestäneen sairastamisen jälkeen Tess kävi päivystyksessä, jossa lääkäri kirjoitti hänelle reseptin lääkkeisiin ja neuvoi odottamaan muutaman päivän. Päivät kuluivat, mutta toivottua parantumista ei kuulunut. Sairaus vain paheni.

Kahdeksantena päivänä Tess alkoi saada supistuksia.

– Kehoni oli kuolemassa, ja sen primitiivinen reaktio oli saada vauva ulos, jotta se voisi selvitä, Tess kirjoittaa Love What Matters -sivustolla.

Seuraavana päivänä supistukset vain voimistuivat. Tess tiesi vauvan syntyvän pian. Sairaalaan olisi kiire.

Sairaalassa Tessille päätettiin suorittaa hätäkeisarileikkaus. Hänet nukutettiin ja pistettiin hengityslaitteisiin. Pian tiedoton Tess synnytti Thomas-vauvan.

Influenssa on raskaana olevalle vaarallinen


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Raskaana olevat naiset kuuluvat vakavan influenssan riskiryhmiin, minkä vuoksi heille suositellaan influenssarokotetta. Virus suurentaa keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä, kertoo HUS verkkosivuillaan. Raskauden loppuvaiheessa sairastettu influenssa lisää vaikeaoireisen viruskeuhkokuumeen riskiä.

Influenssaan sairastunut Tess kärsi keuhkokuumeesta, johon liittyi verenmyrkytystä. Vastasyntynyttä poikaa pidettiin silmällä kahdeksan päivän ajan siltä varalta, että vauva olisi saanut äidiltään henkeä uhkaavan tartunnan.

Samaan aikaan Tess makasi sairaalassa koomassa. Tessin puoliso selitti pariskunnan kahdelle vanhemmalle lapselle, että äiti oli sairaalassa paranemassa. Lapset eivät saaneet tavata äitiään tartuntavaaran vuoksi.

Tess kirjoittaa, että koomassa olo etenkin synnytyksen jälkeen on äärimmäisen väkivaltainen kokemus. Toimintakyvyttömän naisen katetreja vaihdettiin ja rintoja hierottiin maitorauhastulehduksen varalta. Tessin lääkkeistä ja koomasta sumuinen mieli yritti luoda yhteyksiä hänen ympärillään tapahtuvien asioiden välille.

– Muistan nähneeni lukuisia eloisia unia väkivaltaisista raiskauksista ja häpäisyistä ja tulleeni huumatuksi vasten tahtoani, Tess kirjoittaa.

Kun Tess vihdoin heräsi koomastaan, hän uskoi aluksi olevansa sairaalassa lukuisten raiskausten vuoksi. Hän helpottui tuntiessaan kumpareen vatsallaan. Vauva oli edelleen hänen sisällään – tai niin Tess luuli. Pian sairaanhoitaja kertoi Tessille, että vauva oli syntynyt 15 päivää aiemmin. Äidin sydän tuntui murskaantuvan.

– En voinut ymmärtää sitä. Luulin, että vauvani oli kidnapattu kohdustani tai että hän oli kuollut.

Äiti tapasi vauvansa lähes kuukausi syntymän jälkeen

Muutaman päivän kuluttua Tess alkoi ymmärtämään, mitä oli tapahtunut. Epäusko ja suru valtasivat hänen mielensä. Tess tunsi menettäneensä kallisarvoiset hetket, jotka olisivat auttaneet luomaan kiintymyssuhdetta äidin ja lapsen välille. Hän ei saanut synnytyksen jälkeen vauvaa syliinsä eikä pystynyt imettämään lastaan.

Oltuaan sairaalassa yhteensä 24 päivää Tess sai tavata perheensä. Heikossa kunnossa oleva ja sairaalalta haiseva perheenäiti ei pystynyt puhumaan vanhemmille lapsilleen.

Seuraavana päivänä Tess sai tavata vauvansa ensimmäistä kertaa. Hän tuuditti pientä kehoa ja silitti vauvan hentoja hiuksia. Ruokki vauvaansa pullosta ja haistoi lapsen ihoa.

– Toivoin enemmän kuin mitään muuta, että tuoksuisin itseltäni ja voisin puhua hänelle, laulaa tuutulaulun. Tuoksuni ja ääneni olivat ne kaksi asiaa, joiden tiesin olevan tuttuja näin pitkän eron jälkeen, eikä kumpikaan näistä asioista ollut toimintakunnossa, Tess muistelee.

Pian vauva vietiin äitinsä sylistä, kun muu perhe lähti sairaalasta ja Tess jäi sinne makaamaan. Musertava suru kasvatti Tessin halua osoittaa lääkäreille voivansa palata kotiin.

Kuukauden menettäminen näkyi kotona

Viikon kuluttua Tess pääsi takaisin kotiin. Yhden kuukauden menettäminen näkyi siellä selkeästi. Tessin vanhemmat lapset olivat pelästyneet äidin pitkästä poissaolosta ja yhtäkkisestä palaamisesta. Aviomies toivoi, että asiat palautuisivat takaisin normaaleihin uomiinsa. Kuukauden ikäinen vauva odotti äitinsä muodostavan tunnesiteen kanssaan.

Nyt tapahtuneesta on kulunut kahdeksan kuukautta. Seurantatapaamiset alkavat olla historiaa. Perhe voi keskittyä henkiseen ja fyysiseen paranemiseen.

– Tämä on ollut pitkä ja rankka prosessi, mutta olemme kiitollisia siitä, että perheemme säilyi kokonaisena.

Lue myös:

    Uusimmat