Mainos

Obaman odotetaan ilmoittavan jatkoaikeistaan ensi viikolla

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman odotetaan ilmoittavan lähipäivinä, mahdollisesti jo huomenna, pyrkimisestä jatkokaudelle vuoden 2012 vaaleissa. Sen jälkeen hän voi aloittaa varainkeruun ennätysmäisen kallista kampanjaa varten.

Presidentti on osallistunut jo joihinkin demokraattisen puolueen varainkeruutapahtumiin. Rahaa kerätään todennäköisesti enemmän kuin koskaan aiemmin.

Obaman mahdollisuudet vaaleissa riippuvat kuitenkin Yhdysvaltain talouden tilasta ja työllisyydestä. Amerikkalaiset ovat jakaantuneet kahtia suhtautumisessa presidentin toimiin: 47,4 prosenttia hyväksyy hänen politiikkaansa ja 46,6 prosenttia ei hyväksy.

Republikaanien ehdokaspeli on vasta alkamassa. Entinen varapresidenttiehdokas Sarah Palin kieltäytyy vielä vahvistamasta aikeitaan, mutta hänen uskotaan valmistautuvan vaaleihin. Palin vieraili äskettäin Israelissa ja Intiassa.

Republikaanit lykkäsivät ehdokasväittelyä

Republikaanien ehdokasasettelu on alkanut tavallista hitaammin. Puolue joutui jopa lykkäämään ensimmäistä Kaliforniassa järjestettävää vaaliväittelyä toukokuulta syyskuulle, koska halukkaita ei ollut vielä tarpeeksi.

Todennäköisiä kilpailijoita ovat Palinin lisäksi Massachusettsin entinen kuvernööri Mitt Romney, Mississipin kuvernööri Haley Barbour, Indianan kuvernööri Mitch Daniels, edustajainhuoneen entinen puhemies Newt Gingrich ja Arkansasin ex-kuvernööri Mike Huckabee.

- Mielestäni ei ole mitään kiirettä lähteä julistautumaan ehdokkaaksi. Tässä on vielä runsaasti aikaa, Palin toppuutteli Delhissä.

Fox-kanavan haastattelussa Palin sanoi, ettei hän sulje toistaiseksi mitään ovia.

- Jos haluaa vaikuttaa politiikkaan, siihen ei välttämättä tarvita titteliä tai virkaa. Minä olen todiste siitä, hän lisäsi.

Palinin suosio on laskenut, mutta edelleen lähes 60 prosenttia republikaanien kannattajista suhtautuu häneen myönteisesti. Osalle republikaaneista äärikonservatiiviset mielipiteet ovat kuitenkin liikaa.

Varainkeruu olisi Palinille helppoa, koska hän on niin tunnettu. Palin on viime aikoina herättänyt huomiota myös yrityksellään suojata oman ja tyttärensä Bristol Palinin nimet tavaramerkeiksi.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.