Mainos

Obama varoittaa jättämästä Afganistania yksin

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama varoittaa länsimaita jättämästä Afganistania yksin massiivisten ongelmiensa kanssa.

Obaman mukaan länsimaat eivät saa toistaa vuoden 1989 virheitä. Tuolloin Afganistan jätettiin oman onnensa nojaan neuvostoliittolaisten miehitysjoukkojen poistuttua maasta, mitä on pidetty keskeisenä selityksenä maan nykyiselle kaaokselle.

Obama kommentoi asiaa samaan aikaan, kun Nato-maat ja Afganistanin Isaf-operaatioon osallistuvat maat olivat kokoontumassa Lissaboniin huippukokoukseen. Maiden on määrä asettua lauantaina tukemaan Afganistanin presidentin Hamid Karzain tavoitetta, jonka mukaan vastuu maan turvallisuudesta siirretään afganistanilaisjoukoille vuoteen 2014 mennessä.

Yhdysvaltain sotilasjohto on korostanut, että vuosi 2014 on vain alustava tavoite, joka ei välttämättä toteudu. Ja sen jälkeenkin länsimaiden on tuettava aktiivisesti vakaan yhteiskunnan rakentamista Afganistaniin.

- Me emme saa kääntää selkäämme Afganistanille kuten olemme aiemmin tehneet, Obama sanoi espanjalaiselle El Pais -lehdelle antamassaan haastattelussa.

Nato-johtajat ovat korostaneet, että vastuunsiirron onnistumiseksi Afganistaniin tarvitaan runsaasti lisää länsimaisia sotilaskouluttajia, jotta maahan saadaan luotua riittävän vahva armeija.

Suomeltakin on pyydetty maahan lisää kouluttajia. Nato-suurlähettiläs Aapo Pölhön mukaan Pohjoismaille on ehdotettu, että ne vastaisivat yhdessä Afganistanin armeijan viestijoukkojen koulutuksesta.

Uudet uhat esille

Naton kaksipäiväisen Lissabonin-tapaamisen aluksi maat löivät lukkoon sotilasliiton uuden strategian. Vuonna 1999 luotu edellinen strategia korvattiin uudella asiakirjalla, jossa kiinnitetään huomiota myös kuluneen vuosikymmenen aikana nousseisiin uusiin uhkakuviin kuten tietoverkkohyökkäyksiin ja energiakriiseihin.

Niin ikään terrorismin torjunta ja joukkotuhoaseiden leviämisen estäminen nousevat aiempaa vahvemmin esille uudessa strategiassa.

Uusi strategia ei kuitenkaan muuta sotilasliiton vanhaa perusperiaatetta siitä, että hyökkäys yhtä Nato-maata on hyökkäys kaikkia jäsenmaita kohtaan.

Strategian uudistamisen ohella Nato-maiden johtajat keskustelivat perjantaina sotilasliiton säästökuurista ja yhteisestä ohjuspuolustusjärjestelmästä.

Viimemainittuun halutaan mukaan myös Venäjä, jonka presidentti Dmitri Medvedev tapaa Nato-johtajat Lissabonissa lauantaina.

(MTV3 - STT)

Katso Helena Petäistön raportti Lissabonista:

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja