Mainos

Obama täydensi kabinettiaan nobelistilla ja koripalloilijalla

Yhdysvaltain seuraavan presidentin Barack Obaman hallitus alkaa olla pulkassa. Obama nimitti eilen ja tänään kabinettiin kaksi kovan luokan asiantuntijaa - fysiikan nobelisti Steven Chu nousee energiaministeriksi ja entinen ammattilaiskoripalloilija Arne Duncan opetusministeriksi.

Kaksikko saa harteilleen myös kovan luokan tehtävät. Chun pitäisi toteuttaa Obaman suunnitelma nostaa Yhdysvaltain talous kuopasta lisäämällä uudistuvien energiamuotojen käyttöä ja luomalla miljoonia "vihreitä" työpaikkoja.

Yhdysvaltain uusi opetusministeri Arne Duncan ja presidentti Barack Obama (EPA)

Duncanin taas odotetaan paikkaavan pahasti rapautunutta julkista koulujärjestelmää ja kohentavan oppimistuloksia. Se ei ole helppoa, sillä urakka olisi tehtävä suututtamatta vahvoja opettajaliittoja, jotka olivat Obaman vankkoja tukijoita vaalityössä.

Tiukkaotteisena virkamiehenä tunnettu Duncan on toiminut seitsemän vuotta Chicagon alueen koulujen ylitarkastajana.

Chu varoittaa ilmastonmuutoksesta

Chun nimityksen uskotaan muuttavan radikaalisti Yhdysvaltojen asennetta ilmastonmuutokseen. Hän on toistuvasti varoittanut ilmastonmuutoksen tuhoisista ja peruuttamattomista seurauksista sekä vaatinut, että tilanteelle on tehtävä jotain ennen kuin on liian myöhäistä.

Uuden energiaministerin kanta poikkeaa selvästi nykyisestä presidentistä George W. Bushista, joka vasta hiljattain myönsi, että ihmisen toiminnalla saattaa olla vaikutusta maapallon lämpenemiseen. Kumppaneikseen ympäristötiimin johtoon Chu saa Carol Brownerin, Lisa Jacksonin ja Nancy Sutleyn. Brownerista tulee Obaman ensisijainen neuvonantaja ympäristökysymyksissä.

Myös varapresidentti Joseph Biden kokoaa ympärilleen avustajien ja neuvonantajien parvea. Varomattomista lausunnoistaan surullisenkuuluisaksi tullut Biden palkkasi viestintäpäällikökseen aikakauslehti Timen senioritoimittajan Jay Carneyn.

Lehden entinen Moskovan-kirjeenvaihtaja Carney oli vaalikampanjan aikana kiitellyt Bideniä tämän ulkopoliittisista taidoista, mutta samalla moittinut Bidenin kerkeää kieltä.

- Hän on fiksu, mutta hänellä on tapana heitellä lausuntoja lonkalta, joten joskus hän sanoo väärät asiat väärään aikaan, Carney kommentoi MSNBC-kanavalle heinäkuussa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.