Mainos

Obama hakee Euroopasta kansainvälistä kokemusta ja komeita kuvia

George W. Bush on perinteisesti saanut kuulla Euroopassa buuauskonsertteja. Presidenttiehdokas Barack Obamalle on luvassa paljon lämpimämpi vastaanotto, kun hän piakkoin aloittaa kiertomatkansa vanhalla mantereella ja Lähi-idässä.

Vieraanvaraisuus voi tosin osoittautua väliaikaiseksi.

- Eurooppalaiset pitävät häntä lähes politiikan vapahtajana seitsemän Bushin-vuoden jälkeen, kommentoi saksalaistutkija Jan Techau.

Obaman suosio on katossa. Kyselyjen mukaan yli puolet Euroopan suurvaltojen - Britannian, Ranskan, Saksan ja Italian - asukkaista antaisi äänensä hänelle.

Republikaanien John McCainin kannatus on samoissa mittauksissa madellut noin 15 prosentissa. Obama kerää myös valtavasti enemmän mediahuomiota kuin kilpakumppaninsa.

Demokraattien kampanjakoneisto toivookin voivansa ratsastaa eurooppalaisella hurmoksella ja todistaa amerikkalaisäänestäjille, että Obaman tietämys maailmanpolitiikasta vetää vertoja McCainille. Kansainvälistä kokemattomuutta on nimittäin pidetty yhtenä Obaman harvoista heikkouksista.

- Obamaa ei valita ulkopoliittisista syistä, mutta hänet voidaan varmasti jättää valitsematta niiden vuoksi, tiivisti demokraattipuolueen konsultti Doug Schoen.

Lisäksi matka voisi entisestään kirkastaa kuvaa Obamasta Yhdysvaltain ja Euroopan välien elvyttäjänä.

Julkisuus on myös riski

Voitettavaa on paljon, mutta riskitkin ovat suuret. McCain vahtii vastustajansa tekemisiä ja puheita tarkasti, ja on valmis tarttumaan jokaiseen varomattomaan heittoon.

Paineet ovat kovat, sillä Yhdysvaltain kolme suurinta tv-kanavaa lähettävät omat ankkurinsa Obaman mukaan ja seuraavat kiertomatkaa tiiviisti.

Yksikin möläytys saa runsaasti julkisuutta ja voi vahvistaa käsityksiä siitä, ettei Obama ole vielä valmis Valkoisen talon isännäksi.

McCain aloitti ryöpytyksen jo matkan alla moittimalla Obamaa julkisuustempuista ja vaalikampanjoinnin laajentamisesta ulkomaille. Tosin myös McCain on matkustellut kuluvana vuonna ahkerasti; käyntikohteita ovat olleet muun muassa Irak, Kolumbia ja Meksiko.

Hankalat kysymykset eivät katoa

Lisäksi mikään kuherruskuukausi ei kestä ikuisesti. Asiantuntijat arvelevat Obama-manian laantuvan viimeistään, jos hänet valitaan presidentiksi, ja hankalat poliittiset kysymykset nostetaan taas pöydälle.

- Mitä sitten tapahtuu, jos suosittu Barack Obama palaa Eurooppaan presidenttinä ja vaatii runsaasti lisäpanostuksia Afganistaniin ja Irakiin? Miten eurooppalaiset siihen vastaavat? kysyy kansainvälisten suhteiden professori Charles Kupchan Spiegel-lehdessä.

Toistaiseksi välit ovat kuitenkin lämpimät, ja sellaisina ne halutaan pitää molemmissa leireissä - ainakin vaaleihin asti.

- Obaman näkökulmasta tällä matkalla ei ole juuri mitään tekemistä Euroopan kanssa. Ainoastaan kotirintamalla on väliä. Hän haluaa itsestään komeita kuvia Amerikassakin tuttujen symbolisten rakennusten edessä ja tahtoo tv-spotteja hullaantuneista eurooppalaisista, Jan Techau arvioi.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-Der Spiegel-AFP-Telegraph)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.