Mainos

OAJ:n taistelu lomautuksia vastaan jatkuu

Opetusalan ammattijärjestön tuleva puheenjohtaja Olli Luukkainen haluaa opettajien nostavan päätään yhteiskunnallisessa arvokeskustelussa. Luukkaisen mukaan opettajajärjestön on osallistuttava vahvasti keskusteluun siitä, mihin tätä maailmaa ollaan viemässä.

- On kiinnitettävä huomiota siihen, tulevatko lapset ja nuoret sekä koulutus ylipäätään riittävästi huomioon otetuksi, Huomenta Suomessa vieraillut Luukkainen sanoo.

Luukkainen toivoo keskustelua koulutuksesta myös poliitikkojen suunnalta.

- Koulutukseen satsaaminen on satsaamista tulevaisuuteen. Se on sekä yhteiskunnan kehityksen että lasten tulevaisuuden kannata keskeinen asia.

- Tietysti ammattijärjestön puheenjohtajan tehtäviin kuuluu myös pitää järjestö mukana kaikissa keskeisissä sopimus- ja neuvottelupöydissä ja olla siellä vahva jäsenistön edustaja.

Luukkaisen mukaan ala tulee ennen työehtosopimuksia tai palkkausta.

- Opettajan työhön liittyviä asioita - työmäärää, työnlaatua, työssä jaksamista - päätetään monissa muissakin pöydissä kuin sopimuspöydissä. Niissä täytyy entistä paremmin tuoda esille opettajan työn erityisluonne.

Erilaiset oppijat haasteena

Olli Luukkaisen näkemyksen mukaan opettajan arki on hyvin intensiivistä, "oppijan iholla olemista".

- Se on erittäin vaativaa ja kiireistä, mikä on suuri muutos aiempaan verrattuna. Suurin haaste on ottaa huomioon erilaiset oppijat. Opettaja käy myös kamppailua tiedollisten asioiden ja arjen välillä ja joutuu punnitsemaan asioita tavoitteiden ja toiminnan välillä.

Tuleva puheenjohtaja sanoo, että työssä jaksamiseen motivoi ennen kaikkea arvostus.

- Ihminen motivoituu, jos hän kokee, että minun työni on tärkeää. Arvostusta osoitetaan sekä palkalla että työolosuhteilla. Opettajilla motivoituminen lähtee myös yksittäisistä tilanteista, joissa hän kokee onnistumisia.

Lomautukset kohtuuttomia

Luukkainen korostaa, että julkisen sektorin rahoituksen kysymykset ja ongelmat ovat tiedossa. Kuntien rahoitusta on vahvistettava, jotta palvelut voidaan hoitaa hyvin.

OAJ jatkaa taistelua opettajien lomautuksia vastaan uuden puheenjohtajan johdolla.

- Esimerkiksi opettajien lomautukset ovat yleismaailmallisesti suomalainen, kielteinen erityspiirre. Ne ovat kohtuuttomia ennen kaikkea lasten kannalta, mutta myös opettajien työn kannalta.

Opetusala valitsi eilen uuden nokkamiehen, kun Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi vetäytyy tehtävästä. Olli Luukkainen aloittaa pestissä elokuun alussa.

Katso Olli Luukkaisen haastattelu (Huomenta Suomi 20.5.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.