OAJ: Lomautus voi vaikuttaa yo-kokeen läpäisemiseen

Opettajien ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtajan Erkki Kangasniemen mukaan opettajalomautukset asettavat eri koulujen ylioppilaskokelaat epätasa-arvoiseen asemaan. Kangasniemi pitää tämänhetkistä tilannetta täysin kestämättömänä.

- Toiset kokelaat saavat täyden oppimäärän, toisilta puolestaan juuri ratkaisevalla hetkellä otetaan opettaja pois. Kyllä tämä on täysin kohtuutonta nuorille, Kangasniemi toteaa.

Hänen mukaansa lomautukset saattavat vaikuttaa jopa niin, ettei kokelas läpäise yo-koetta.

Opettajien lomautukset ovat kasvaneet nopeasti syksyn aikana. Tällä hetkellä lomautettuna on jo 6 000 opettajaa. Lomautukset koskettavat noin 80 000:ta oppilasta.

Kuukauden kestävä lomautus vaikuttaa OAJ:n puheenjohtajan mukaan luokan toimintaan ja lapsen oppimiseen ratkaisevasti. Erityisiä ongelmia koituu lapsille, joilla on oppimisvaikeuksia.

- He saattavat tippua kokonaan kelkasta ja jotkut sitten pyörivät kaduilla kaljapullo kädessään. Seuraukset ovat aivan karmeat!

Kangasniemi katsoo, että lomautukset ovat laittomia - ainakin lapsen näkökulmasta.

- Kun lakia äskettäin muutettiin, niin tuolloin sivistysvaliokunnan lausunnossa todettiin selvästi, ettei opetushenkilöstöä lomauteta. Missään muualla maailmassa ei opettajia lomauteta, Kangasniemi muistuttaa.

Opetusministeri: Lomautukset lyhytnäköistä toimintaa

Opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) on sitä mieltä, että kuntien päätös lomauttaa opettajia on hyvin lyhytnäköistä toimintaa. Virkkunen sanoo ymmärtävänsä kuntien talousahdingon, mutta ei pidä lomautuksia oikeana ratkaisuna.

- Tiedämme hyvin, että vaikutukset lasten ja nuorten elämässä näkyvät vielä vuosien päästä. Kunnan talouselämässä vaikeat 1-2 vuotta on lyhyt aika, mutta lapsen elämässä se on erittäin pitkä aika, Virkkunen painottaa.

Ministeri muistuttaa, että opetuslain mukaan oppilailla on oikeus saada jokaisena päivänä opetussuunnitelman mukaista opetusta ja oikeus turvalliseen oppimisympäristöön. OAJ:n vaatimaa opettajien lomautuksia kieltävää lakia Virkkunen pitää kuitenkin melko vaikeana toteuttaa.

- Siinä joutuvat monet oikeudet vastakkain. Työnantajalla on perustavaa laatua oleva oikeus lomauttaa henkilöstöään, työntekijöillä on puolestaan lakko-oikeus. Lapsilla on toisaalta oikeus saada opetusta ja oikeus turvalliseen oppimisympäristöön eli kyllä siinä on aika monesta eri oikeudesta kysymys.

Lomautusten lainmukaisuutta arvioivat nykyisen lainsäädännön mukaan lääninhallitukset. Ongelmana on kuitenkin se, että lääninhallitukset voivat toimia ainoastaan kanteluiden perusteella.

- Olisi syytä pohtia, että pitäisikö lääninhallitusten arvioida oma-aloitteisesti jo etukäteen sitä, vaarantuvatko peruspalvelut ja lasten oikeudet, jos lomautuksiin päädytään.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat