Mainos

OAJ kiusaavista vanhemmista: Omituinen, lapsellinen ja marginaalinen ilmiö

Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen järkyttyy kuullessaan vanhempien välisestä kiusaamisesta.

– Kuulostaa kyllä niin omituiselta ja lapselliselta aikuisten käytökseltä. Tämä on valitettava esimerkki elämän muuttumisesta. Toivottavasti tällainen jää marginaaliseksi ilmiöksi Suomessa.

Pääkaupunkiseudulla työskentelevä opettaja kertoi MTV Uutisille todistaneensa kiusaamisilmiötä muun muassa vanhempainilloissa. Myös lukijoilla on kertomuksia vanhempien liittoutumisesta ja toisten syrjimisestä.

Vanhempien välisestä kiusaamisesta ei ole tullut yhteydenottoja OAJ:hin, mutta Luukkaisella on valmiina selkeä viesti riitaa ja pahaa mieltä levittäville vanhemmille.

– Aikuiset, olkaa aikuisia ja keskustelkaa keskenänne. Miettikää, millaisen mallin annatte lapsillenne. On selvää, että lapset näkevät ja kuulevat kaiken, mitä teette.

Puheenjohtaja Luukkainen muistuttaa, että aikuisten ilmiöt näkyvät usein lastenkin keskuudessa. Esimerkiksi puhetapa ja nimittely voivat siirtyä sellaisenaan lasten suuhun.

– Jos vanhempien välillä on skismaa, niin se polku on äärettömän lyhyt siihen, että samojen perheiden lasten välille tulee skismaa, joka näyttäytyy ikävillä tavoilla ja ongelmina koulupäivinä.

Luukkaisen mukaan opettajan voi olla vaikea nähdä ja puuttua vanhempien väliseen kiusaamiseen.

– Jos ajatellaan esimerkkiä, jossa vanhempien joukko kiikuttaa opettajalle lahjan, niin opettajako sitten sanoo, etten ota tätä vastaan kun tässä ei ole kaikkien nimet mukana?

Jos opettaja kuitenkin aistii riitaa ja kiusaa, voi hän Luukkaisen mukaan keskustella asianomaisten kanssa sopivassa tilanteessa. Opettajan on kuitenkin syytä pitää pää kylmänä.

– Sanoisin, että mahdollisimman neutraali ote pitäisi opettajalla olla näissä vanhempien välisissä jutuissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.