Nyt ylistetään uutta pikadieettiä, jolla "laihtuu taatusti" – asiantuntijat varoittavat seurauksista

7:42
Miten painonhallinnassa voisi onnistua? Miten koko ikänsä normaalipainoisena pysyneet ovat siinä onnistuneet? Asiasta keskusteltiin Huomenta Suomessa lokakuussa 2018.

Uusi versio suositusta ketogeenisestä ruokavaliosta jakaa mielipiteet. 

Hiilihydraatteja ankaralla kädellä ruokavaliosta rajoittava ketogeeninen dieetti on monelle jo tuttu juttu.

Runsasrasvaista ja vähähiilihydraattista keto-dieettiä noudattaneet kertovat muun muassa pudottaneen ruokavalion avulla runsaasti kiloja, saavuttaneensa energisemmän olon sekä päässeensä eroon sokerihimosta.

Keto-dieetti paastoten

Nyt ruokavaliosta on keksitty kuitenkin entistäkin rankempi versio, joka Women's Health -lehden mukaan kuohuttaa keto-fanaatikkoja. Ravitsemusasiantuntijat ovat kommentoineet uutta keto-dieettiä jopa aiempaa kestämättömämmäksi. Uuden version nimi on pikaketo-dieetti. Sillä saa kyllä taatusti kilot lähtemään, mutta pidemmän päälle kyse ei ole asiantuntijoiden mukaan terveellisestä ruokavaliosta.

Pikaversio ketodieetistä on yhdistelmä ketogeenistä ruokavaliota ja pätkäpaastoa. Tarkoituksena on syödä kuten ketodieetissä: 60–70-prosenttisesti rasvaa, 15–30-prosenttisesti proteiinia ja 5–10-prosenttisesti hiilihydraatteja. Ruokavaliossa kuitenkin paastotaan ja aterian saa syödä vain kerran päivässä. Näin keho menee ketoosiin ja alkaa polttamaan rasvaa hiilihydraattivarantojen sijaan.

Pikaketo-dieetin kehitteli Women’s Healthin mukaan ammattivalmentajaksi ja motivaattoriksi esittäytyvä tohtori Harlan Kilstein. Dieeti on Kilsteinin mukaan tarkoitettu yksinkertaistamaan laihduttamisprosessia ja auttamaan ihmisiä välttämään painonpudottamisen hidastumisen, joka voi tapahtua muutaman viikon perinteisen keto-ruokavalion noudattamisen jälkeen.

Äärimmäinen dieetti, jolla "laihtuu taatusti"

Ravitsemusasiantuntijat eivät kuitenkaan suosittele näin äärimmäistä ruokavaliota.

– Uskon, että keto- ja pikaketo-dieetillä laihtuu kyllä taatusti. Aina, kun syömistä rajoitetaan ja kalorivajetta tulee, paino putoaa. Kun syömiseen varattua aikaikkunaa rajoitetaan, syödään todennäköisemmin vähemmän kaloreita, sanoo rekisteröity ravitsemusterapeutti Hillary Cecere.

Cecere  muistuttaa, että dieetti on pidemmän päälle täysin kestämätön.

– Kun sitä ei enää noudata, paino lähtee nousuun. Uskon, että se myös rajoittaa ravinnepitoisten ruokien syömistä. Tämä dieetti ei ole pitkäaikaisesti hyvä terveydelle – se on vain pikaiseen painonpudottamiseen.

Cecere muistuttaa, että pysyvä painonpudotus vaatii elämäntapamuutoksen ja kestävän ruokavalion. Kenenkään ei tarvitse saada kehoonsa ketoosiin laihtuakseen. Ravitsemusterapeutin mukaan painonpudotuksessa on kyse kalorivajeesta, ja on olemassa monia muita terveellisiä ja kestäviä tapoja laihtua. Asiantuntijoiden mukaan pikaketo-dieettien kaltaiset ruokavaliot voivat myös johtaa siihen, että keho alkaa energiavajeessa polttamaan lihasta rasvan sijaan.

– Superrajoittavan ruokavalion ja paaston yhdistäminen ei ole hyvä juttu, rekisteröity ravitsemusterapeutti Scott Keatley summaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja