Nyt varoitellaan Facebook-sovelluksen uudesta ominaisuudesta – tästä linkkihistoriassa on kyse

Onko TikTok vaarallinen sosiaalinen media? Tietoturva-asiantuntija vastaa 10:32
KATSO MYÖS: Onko TikTok vaarallinen sosiaalinen media? Tietoturva-asiantuntija vastaa

Facebook alkaa tallentaa linkit, joissa käyttäjä on vieraillut. Somejätin harjoittama tiedonkeräys aiheuttaa jälleen huolia.

Kannattaisiko Facebook-sovellus nyt poistaa? Tätä pohtii esimerkiksi Forbesin Zak Doffman artikkelissaan. Somejätti on ottanut käyttöön uuden Link History -ominaisuuden, joka Suomessa kulkee nimellä linkkihistoria. Se herättää useita kysymyksiä, jotka kaikki eivät suinkaan liity linkkeihin.

Näin toimii Facebookin linkkihistoria

Linkkihistoria on käytössä Facebookin omassa mobiiliselaimessa, joka avautuu, kun klikkaa linkkiä somejätin sovelluksessa. Historiaominaisuus muistaa sivustot, joilla olet käynyt sovelluksen kautta edellisen 30 päivän aikana.

– Tätä ominaisuutta otetaan käyttöön eri puolilla maailmaa vähitellen, eikä se välttämättä ole vielä saatavilla sijainnissasi. Linkkihistoria on käytettävissä Android- ja iPhone-laitteiden Facebook-sovelluksessa, somejätti ilmoittaa tukisivullaan.

Tietokoneella tai nettisovelluksella käytettynä linkkihistoriaa ei siis Facebookissa näe.

Linkkihistorian näkee napauttamalla profiilikuvaansa ja sen jälkeen Asetukset ja yksityisyys. Tämän jälkeen historian voi avata, mikäli se näkyy.

Sovelluksen oma selain huolettaa

On toki totta, että linkkien tallentaminen helpottaa niiden löytämistä uudelleen. Selaushistoriaa voi kuitenkin käyttää muihinkin tarkoituksiin, joista kerrotaan tukisivulla.

– Huomaa, että kun linkkihistoria on käytössä, saatamme käyttää Facebookin mobiiliselaimen linkkihistoriatietoja sinulle Meta-teknologioissa näytettävien mainosten parantamiseen, Facebook toteaa.

Forbesin Doffman huomauttaa, että Googlen lisäksi Facebook on käytännössä valtaisan arvokas tiedonkeräyskone, joka linkkihistoriaa seuraamalla osaa kohdentaa mainoksia entistä paremmin. Doffmanin mukaan itse Facebookin mobiiliselain saattaakin olla uhka yksityisyydelle.

– Ongelmaksi muodostuu, että kun käytät sovellukseen sisäänrakennettua selainta Facebookissa, Instagramissa, TikTokissa tai missä tahansa muualla, ohitat kaikki [netti]selaimien viime vuosina ottamat edistysaskelet yksityisyydessä ja turvallisuudessa, Doffman toteaa.

– Jos käytät Facebookia esimerkiksi Applen Safari-selaimessa ja klikkaat ulkoista linkkiä, yksityisyyttäsi suojaavat Applen asetukset. Sille, mitä Facebook tai muut sivut voivat tehdä datan ja toimintasi seuraamisen suhteen, on rajat. Mutta jos selain on Facebookin, niillä teknisesti on vapaat kädet, vaikka Meta vakuuttaa, että kunnioittaa sovelluksen yksityisyyssetuksia puhelimessasi.

Gizmodon mukaan yhtiö on mainostanut linkkihistoriaa pop-up-ikkunassa, joka toteaa "älä koskaan enää kadota linkkejä". Sivuston mukaan jo vuonna 2022 selvisi, että Facebook seuraa näppäimistön käytöstä lähtien kaikkea, mitä sen omassa mobiiliselaimessa tehdään.

Doffmanin mukaan ongelma ei sinänsä olekaan linkkien tallentaminen, vaan se, että käyttäjien seuraaminen on osa monien yritysten toimintamallia.

– Facebook on seurantayritys. Sinä olet sen tuote, et asiakas. Asiakkaita ovat yritykset, jotka ostavat pääsyn sinuun kohdistettujen mainosten muodossa saadakseen parasta mahdollista tuottoa sijoitukselleen, Doffman napauttaa.

Näin linkkihistorian saa pois päältä

Facebookin linkkihistorian saa kuitenkin pois päältä verrattain helposti.

  • Avaa Facebookin mobiiliselain napauttamalla linkkiä Facebook-sovelluksessa
  • Napauta oikeasta alakulmasta kolmea pistettä
  • Napauta Selainasetukset
  • Napauta kytkin off-asentoon kohdan "salli linkkihistoria" vierestä ja vahvista sitten napauttamalla "älä salli"
  • Yksittäisiä linkkejä voi myös poistaa historiasta

Doffman kehottaakin pohtimaan, onko sovellus ja sen tarjoama kätevä käyttökokemus kaiken datankeruun arvoinen riski.

– Kannattaisi miettiä sivuja, joilla käyt ja tietoja, joita annat käydessäsi niillä, jos et halua mennä niin pitkälle, että välttäisit tai jopa poistaisit [Facebook]-sovelluksen.

Katso myös: Kyberturvallisuuden professorin kolme vinkkiä, joilla pidät tietoturvasi kunnossa

Kyberturvallisuuden professorin kolme vinkkiä, joilla pidät tietoturvasi kunnossa 2:06
Miten professori varmistaisi tietoturvan?

Lähteet: Facebook, Forbes, Gizmodo

Lue myös:

    Uusimmat