Tähänkö on tultu? iPhone saa pian toiminnon, jota et joudu toivottavasti koskaan käyttämään – Apple lupaa ison palkkion haavoittuvuuden löytämisestä

Tietoturva kuntoon näillä viidellä helpolla vinkillä 0:40
Tietoturva kuntoon viidellä helpolla vinkillä.

Apple tuo syksyllä julkaistavaan iOS 16 -käyttöjärjestelmäänsä toiminnon, jota ei ole suunnattu aivan tavallisille kansalaisille. Se, joka "pääsee" ominaisuutta hyödyntämään, toivoisi varmasti, ettei tarvitsisi.

Apple julkaisee iPhone-puhelimiensa seuraavan käyttöjärjestelmän, iOS 16:n, ensi syksynä. Uusi versio on ollut nyt kuukauden päivät kehittäjien testattavana, ja uutuudesta on noussut esiin ominaisuuksia, joita ei kesäkuun julkistustilaisuudessa käsitelty lainkaan.

Yksi tällainen ominaisuus on niin sanottu lockdown- eli sulkutila. Lockdown ei tässä tapauksessa viittaa koronapandemian aiheuttamiin sulkuihin tai liikkumisrajoituksiin, mutta ikävään tilanteeseen joka tapauksessa.

iOS 16:sta, iPadOS 16:sta sekä macOS Venturasta löytyvä sulkutila on tarkoitettu henkilöille, jotka saattavat joutua vakavan kyberhyökkäyksen kohteeksi.

Tilan kerrotaan tarjoavan äärimmäistä turvallisuutta henkilölle, jonka tietoturva on vaarassa esimerkiksi hakkereiden, rikollisten tai esimerkiksi vieraan vallan heihin kohdistamien toimenpiteiden vuoksi. Tällaisia henkilöitä voivat olla esimerkiksi valtioiden tai merkittävien yritysten johtohahmot, toimittajat tai aktivistit.

Sulkutila on oletuksena pois päältä, mutta sen voi halutessaan ottaa käytöön. Tämä vaatii puhelimen uudelleenkäynnistämisen, ja vaikka toiminnon voi pistää päälle kuka tahansa, ei se todellakaan kannata, ellei ole tosi kyseessä.

Mitä sulkutilassa tapahtuu?

Applen mukaan sulkutilassa laitteen toimintoja rajoitetaan merkittävästi.

Esimerkiksi Viestit-sovellus ei päästä läpi muita liitteitä kuin valokuvia, ja linkkien esikatselut ovat pois käytöstä. Myös FaceTime-videopuhelut blokataan automaattisesti, ellei käyttäjä ole soittanut henkilön kanssa videopuheluita aiemmin.

Monet yleiset verkkoteknologiat ja selaimen ominaisuudet ovat rajusti rajoitettuja, ja käyttäjän on erikseen annettava lupa niiden käyttöön turvallisiksi kokemillaan sivustoilla. Lisäksi esimerkiksi jaetut kuva-albumit poistetaan käytöstä, eikä uusiin pysty liittymään niin kauan kuin laite on sulkutilassa.

Sulkutilaa tullaan kehittämään tulevaisuudessa ja lisää ominaisuuksia lisäämään. Tai siis tässä tapauksessa todennäköisesti lähinnä karsimaan.

Apple tarjoaa sulkutilaan liittyvien turvallisuuspuutteiden ja kiertoreittien paljastamisesta jopa kahden miljoonan dollarin palkkion per löydös.

Kaksivaiheinen tunnistautuminen on helppo keino parantaa omaa tietoturvaa 0:47
KATSO MYÖS: Kaksivaiheinen tunnistautuminen on helppo tapa parantaa henkilökohtaista tietoturvaa. Tätä se tarkoittaa.

Lähteet: Apple, MacRumors

Lue myös:

    Uusimmat