Facebookin kevätsiivouksen kolme askelta: Näin jaat itsestäsi mahdollisimman vähän tietoa hämärämiehille

Ryhmävoima FB:ssä – millaisia ryhmiä Facebookiin saa perustaa? 7:15

Facebook on kuin vessapaperi. Katso artikkelin yllä olevalta videolta, miksi väitteessä on perää.

Mikäli olet huolissasi, että Facebookin sinusta keräämät tiedot päätyvät hämärien analytiikkafirmojen käyttöön, kannattaa näistä vinkeistä ottaa vaarin.

Kuten olet ehkä saattanut viime aikojen uutisoinnista huomata, ei sosiaalisen median palveluihin ole valitettavasti aina luottamista tietoturva-asioissa. Kerta toisensa jälkeen on paljastunut, että käyttäjien tietoja on päätynyt paikkoihin, joihin he eivät taatusti haluaisi niiden päätyvän.

Yksi WhatsAppin perustajista kehotti Facebook-käyttäjiä luopumaan Facebookin käytöstä. Vaikka moni on varmasti niin tehnytkin, ei se ole kaikille realistinen vaihtoehto.

Teknologiajulkaisu Gizmodo nosti artikkelissaan esille kolme asiaa, joilla jokainen voi vähentää itsestään saatavilla olevan datan määrää Facebookissa.

1. Pidä aktiivisuutesi minimissä

Facebook tietää kaiken, mitä teet siellä. Julkaisuista tykkääminen, niiden kommentointi, tapahtumaan osallistuminen tai linkin klikkaaminen ovat vain joitain asioita, jotka yhtiö saa sinusta tietää. Jos et halua Facebookin tietävän kaikkea, on hyvä ajatus vähentää aktiivisuuttasi palvelussa. Profiilissasi olevasta Toimintalokista löydät ainakin osan asioista, jotka Facebook sinusta ja toiminnastasi taatusti tietää. 

Aktiivisuuden vähentämisessä auttaa myös Facebookin mobiilisovellusten poistaminen. Palvelun käyttäminen kännykällä pelkän nettiselaimen kautta on huomattavasti vaivalloisempaa kuin sovelluksen avaaminen. Voit myös kytkeä tilisi asetuksista [Asetukset > Ilmoitukset] sähköposti-ilmoitukset päälle haluamastasi toiminnasta, jolloin sinun ei tarvitse olla koko ajan kyttäämässä, mitä kaverisi tekevät.

Facebookissa notkumista voi vähentää myös eroamalla sellaisista ryhmistä, joihin sinun ei ole aivan välttämätöntä kuulua. Kannattaa myös katsoa läpi kaikki sivut, joista olet tykännyt, ja miettiä, haluatko saada niiden päivityksiä jatkossakin.

2. Ota kolmansien osapuolten sovellukset pois käytöstä

Mikäli Facebook-testeihin osallistuminen on mielipuuhaasi, olet todennäköisesti antanut useille sovelluksille luvan käyttää tietojasi. Nämä sovellukset keräävät sinusta ja Facebook-kavereistasi valtavasti sellaista tietoa, jota et todennäköisesti haluaisi niille jakaa. Sallittujen sovellusten lista [Asetukset > Sovellusasetukset] kannattaa käydä läpi tiheällä kammalla ja poistaa erityisesti ne, joita et tunnista, mutta myös kaikki ne, jotka eivät ole sinulle välttämättömiä.

Sovellusten poistaminen ei tarkoita, etteikö niiden jo-keräämää tietoa sinusta voisi vielä myydä eteenpäin, mutta ainakaan ne eivät saa sitä lisää.

Mikäli sinä itse ymmärrät Facebook-testeihin liittyvät vaarat, mutta ystäväsi eivät, voit estää sinun tietojesi leviämisen heidän toimintansa seurauksena [Asetukset > Sovellukset > Muiden käyttämät sovellukset] yksinkertaisesti ottamalla raksit pois.

3. Selvitä yksityisyysasetustesi tila

Facebookin lonkerot eivät rajoitu pelkästään heidän omaan alustaansa, vaan muualla internetissä näkemäsi mainokset voivat olla peräisin Facebookin sinusta keräämästä datasta ja päinvastoin. Asetuksista [Asetukset > Mainokset > Mainosasetukset] voit estää myös tämän toiminnan.

Mikäli haluat vähentää sitä dataa, jota Facebook kerää sinusta silloin, kun et edes ole Facebookissa, suuntaa Digital Advertising Alliancen ylläpitämälle YourAdChoices-sivustolle, suorittamalla automaattisesti käynnistyvän skannauksen ja laittamalla raksin jokaiseen Opt Out -ruutuun ja sen jälkeen painamalla sivun alalaidasta "Submit your choices". Voit valita kaikki "Opt out of all" -painikkeella.

Monet Facebookin yksityisyysasetukset vaikuttavat ainoastaan siihen, kuka voi nähdä tietosi. Vaikka yrittäisit parhaasi mukaan minimoida näiden tahojen määrän, et kuitenkaan voi estää Facebookia keräämästä sitä.

***

Lue myös:

    Uusimmat