Mainos

Nyt uskaltaa jo vähän iloita – valkoinen joulu on mahdollinen, jopa todennäköinen!

Vielä ei kovin moni ole pysäyttänyt MTV:n meteorologi Pekka Poutaa kadulla ja kysynyt joulun lumitilanteesta. Harmillista sinänsä, sillä kerrankin ennusteet antavat aika hyvän kuvan valkean joulun mahdollisuudesta jo näin marraskuun lopussa!

Tämän viikon loppupuolella sää kylmenee koko maassa. Pohjoisessa voi olla jopa -20 astetta, etelässäkin on päivisin viitisen napakkaa pakkasastetta.

– Kaikki pitkät ennusteet ovat antaneet keskimääräistä kylmempiä lämpötiloja joulukuulle. Myös talviennuste piirtää kuvaa pakkastalvesta. Tosin sademäärät ovat keskimääräisiä tai keskimääräistä vähäisempiä.

Tuoreimman pitkän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivän viikolla ja sitä seuraavalla ilmavirtaukset tulevat pohjoisen ja luoteen väliltä.

Jouluviikolla näyttäisi, että virtaukset tulevat kylmästä suunnasta ja sää olisi selvästi keskimääräistä kylmempää.

– Vaihtelut tulevat olemaan isoja pilvisyyden ja tuulen mukaan, mutta nyt puhutaan etelässä pikkupakkasta kylmemmistä lämpötiloista, pohjoisessa alle -10 asteen lämpötiloista.

Poudan mukaan sateet, joita joulukuussa saadaan, tulevat enimmäkseen lumena. 

– Silloin se näyttäisi valkealta joululta kyllä. Riski tässä on tosin se, että perustilanne ei näytä kauhean sateiselta, ja etelässä ja lännessä on vielä melkoisen lumetonta. Ei tarvitse kovinkaan kauaa vähälumisessa tilanteessa puhaltaa lounaasta, niin se sulattaa ne vähätkin lumet pois, Pouta sanoo.

Foreca sääkartta 29.11.

Sen sijaan pohjoisen ja idän valkea joulu alkaa näyttää jo varmalta. Myös keskiosissa tilanne on hyvä.

– Käytännössä niin, että siellä, missä sitä lunta on nyt, se pysyy siellä joulunakin. Jos lunta on nyt yli kymmenen senttiä, sen määrä pikemminkin kasvaa. 

Pouta muistuttaa, että pitkissä ennusteissa summataan koko viikko yhteen.

– Vaikka ennuste pysyisi kohdillaan, saattaa mukaan mahtua yksittäinen matalapaine, joka hetkeksi pöräyttää lämmön ja sulattaa vähäisen lumimäärän.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Ne eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.