Tuore ennustus sen osoittaa: Tästä ei joulun sää parane – koko maa valkeana ja pakkasta etelässä asti!

Ensimmäiset valkean joulun ennustukset on kysytty meteorologilta jo aikaisin syksyllä. Nyt tuoreimmat ennustemallit alkavat vihdoin antaa selvempää kuvaa tulevan joulun säästä, ja se näyttää hyvältä!

Meteorologi Jenna Salminen Forecalta kertoo, että joulun säässä on ollut paljon vaihtelua. Ennusteet ovat vaihdelleet sateisemmasta suunnasta siihen, miltä se tällä hetkellä näyttää – mukavan talviselta.

– Rannikolla on mahdollista, että lumisade tulee vähän märempänä eli vettäkin voi olla lounaisimman Suomen sateissa mukana. Muuten näyttäisi siltä, että kaikki lumi, joka on tähän mennessä satanut maahan, siellä myös pysyy jouluun asti.

Pakkanen kiristyy

Ja se vaikuttaa lupaavalta, sillä oikeastaan koko Suomen peittää tällä hetkellä valkea kerros lunta. Syvyys vaihtelee Lapin 30 sentistä etelän 10 senttiin.

Salmisen mukaan sää viilenee viikonvaihteessa selvästi. Se tarkoittaa, että selkeillä alueilla pakkanen voi kiristyä kymmeneenkin asteen tienoille etelässä saakka.

– Lapissa pakkanen voi olla vielä tätäkin kireämpää, jouluaattona paikoin jopa parikymmentä astetta. Myös idässä myös riittää pakkasta, siellä on selkeää ja pilvipeite rakoilee. 

Pakkasten suhteen ennusteissa on Salmisen mukaan vielä epävarmuuksia, kaikki riippuu siitä miten pilvipeite pääsee rakoilemaan. Jos on pilvistä, pakkasasteet vaihtelevat muutaman asteen pikkupakkasista lähes kymmeneen pakkasasteeseen. 

Sadealue lähestyy

Matalapaineiden liikkuminen vaikuttaa myös koko viikon säähän. Alkuviikolla on kylmää, loppuviikosta on vielä vaikeampaa sanoa.

– Vaihtelua on vielä hyvin paljon siinä, mitä ennuste sieltä Suomeen asti tuo. 

Viikonvaihteessa Suomea lähestyy sadealue, joka saattaa tuoda ainakin etelään ja ehkä myös itään. 

– On vielä vähän arvoitus, yltävätkö sateet Suomeen saakka, ne voivat jäädä vähän etelämmäksi. Sitäkin täytyy vielä selvitellä, paljonko se toisi lunta Suomeen. 

Meteorologi Salminen viettää itse joulun vapailla. 

– Pienempänä valkea joulu oli se oikea joulun merkki, mutta nyt aikuisena on tullut vietettyä monet joulut ulkomailla, niin on tottunut siihenkin, ettei lunta ole. Mutta on se lumi ylipäätään kiva juttu talvella.

Lue myös:

    Uusimmat