Nyt se on tutkittu: Rocktähdet kuolevat muita nuorempina

Monien rocktähtien harjoittamalla "crash and burn" -elämäntavalla on suurempi todennäköisyys viedä artisti hautaan "taviksia" aikaisemmin.

Brittiläisessä tutkimuksessa tarkasteltiin yli tuhannen pääosin brittiläisen ja yhdysvaltalaisen artistin elämää. Mukana oli muun muassa edesmennyt rockin kuningas Elvis Presley sekä myös hyvinkin eläväinen raptähti Eminem. Tutkimus paljasti, että rockelämää viettävillä henkilöillä oli 2-3 kertaa suurempi riski kokea ennenaikainen kuolema kuin muulla väestöllä.

Kaikkiaan 1064 muusikosta sata kuoli nuorena vuosien 1956 ja 2005 välisenä aikana. Heitä olivat esimerkiksi Elvis Presley, Doorsin keulahahmo Jim Morrison, kitarakunkku Jimi Hendrix, T Rexin Marc Bolan ja Nirvanan Kurt Cobain. Yli neljäsosa kaikista kuolemista johtui ainakin osittain alkoholista tai huumeista.

- Tutkimus osoittaa selvästi, että rock- ja popmaailman ihmisillä on suurempi riski kokea päihdekuolema, sanoo tutkimusjohtaja Mark Bellis. Hän työskentelee tutkimuksen tehneessä John Mooren yliopistossa, Liverpoolissa.

Bellisin mukaan tutkimustulokset nostavat esille kysymyksen, ovatko rocktähdet soveliaita viemään eteenpäin kansanterveyden sanomaa esimerkiksi esiintymällä huumeidenvastaisissa kampanjoissa. Rocktähtien elämä on hänen mielestään aivan päinvastaista.

-Musiikkiteollisuudessa stressi, menestyksen valokeila ja toisaalta tähden himmeneminen, sekä alkoholi- ja huumemyönteinen työympäristö voivat kaikki aiheuttaa ennenaikaisen kuoleman riskin tai vähintään itsetuhoista käyttäytymistä.

Ensimmäiset vuodet kuuluisuudessa vaarallisimpia

Tutkimuksessa havaittiin, että menestyksen ensimmäiset viisi vuotta ovat vaarallisinta aikaa. Tuolloin muusikolla on yli kolminkertainen riski menehtyä kuin muuna aikana.

- Tästä ovat esimerkkeinä Jimi Hendrix, AC/DC:n entinen laulaja Bon Scott ja Sex Pistolsin basisti Sid Vicious, jotka kuolivat viiden vuoden sisällä kuuluisuuteen ponnahtamisesta, mainitsee Mark Bellis.

Brittiläisten artistien kuolemanriski pysyy korkeana noin 25 vuotta ensimmäisen menestyksen jälkeen, kunnes riski pienenee lähelle normaalia eliniän odotetta. Tästä puolestaan on hyvänä esimerkkinä The Who -yhtyeen 63-vuotias Roger Daltrey, joka neljä vuosikymmentä sitten lauloi "I hope I die before I get old". Eipä kuollutkaan, hän on hyvissä voimissa vieläkin.

Yhdysvalloissa vanhenevien rokkareiden eliniän odote ei kuitenkaan ole yhtä valoisa, sillä heillä on pysyvä ja lähes kaksinkertainen riski kokea ennenaikainen kuolema. Usein viikatemies tulee sydänkohtauksen tai aivahalvauksen muodossa. Amerikkalaiset tähdet, kuten Grateful Deadin Jerry Carcia, Beach Boysin Carl Wilson ja Ramonesin Johnny Ramone, menehtyivät kaikki viisikymppisinä.

Tutkimuksen johtaja Mark Bellis arvelee, että korkeat kuolinluvut keski-ikäisten amerikkalaisten muusikoiden keskuudessa voivat johtua Yhdysvalloissa nykyisin kovin suosituista comeback -kiertueista. Monet ikääntyneet tähdet suostuvat rankkaan työntekoon, joka voi koitua kohtaloksi villien ja päihdehuuruisten vuosikymmenien jälkeen. Bellis pitää myös yhtenä mahdollisena syynä kuolemiin amerikkalaista sairausvakuutusta - tai oikeastaan sen puutetta. Menestysvuosien jälkeen köyhtyneillä muusikoilla ei ole varaa sairausvakuutukseen, ja sen vuoksi he jäävät vaille terveydenhuoltoa.

(MTV3-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat