Jääkiekkoliitto hylkäsi sovintoesityksen – rasistisesti solvattu lapsi jäi ilman anteeksipyyntöä: "Kaivavat itsensä yhä syvemmälle suohon"

Jääkiekkoliitto on hylännyt yhdenvertaisuusvaltuutetun sovintoesityksen marraskuisen junioriottelun rasismitapauksen jälkipuinnissa. Asian toinen osapuoli, Pelicansin juniorijoukkueen valmentaja Juha Sokka sanoo vievänsä asian eteenpäin aina oikeuteen asti.

Aiemmin asiasta uutisoinut Yle kertoi, että Jääkiekkoliitto hylkäsi yhdenvertaisvaltuutetun sovintoesityksen. Sokka vahvistaa asian. Liitto kiistää toimineensa väärin asiassa.

– Jääkiekkoliiton vastaus oli aika selkeä, että he eivät sitä (sovintoesitystä) hyväksy, Sokka sanoo.

– Se on heidän valitsemansa reitti, että ei voida myöntää, että tuomarit olisivat tehneet väärin, vaikka oikeusturvalautakuntakin totesi, että oli paljon puutteita.

Tapauksessa on kyse Jääkiekkoliiton kurinpitotoimista Sokkaa ja Pelicansin juniorijoukkuetta vastaan.

Pelicansin pelaaja joutui marraskuisessa alle 13-vuotiaiden kiekko-ottelussa rasistisen huutelun kohteeksi. Sokka komensi joukkueensa pukukoppiin asian selvittämisen ajaksi. Lopulta ottelu päädyttiin keskeyttämään.

Jääkiekkoliiton kurinpito rankaisi Sokkaa, jonka katsoi olleen syypää ottelun keskeytykseen, kolmen ottelun toimitsijakiellolla. Pelicansille määrättiin tuhannen euron sakko. Asia eteni valituksen jälkeen käsiteltäväksi Urheilun oikeusturvalautakuntaan, jonka mielestä Sokan toimitsijakielto tuli lyhentää yhteen otteluun ja Pelicansin sakko kumota täysin.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mielestä kurinpitoratkaisu rikkoi yhdenvertaisuuslakia. Hän katsoi jo tammikuussa antamassaan lausunnossa, että liiton kurinpitotoimet olivat kohdistuneet "syrjintäepäilyn selvittämiseen ja yhdenvertaisuuden edistämiseen tähtääviin toimenpiteisiin" ja olivat siten yhdenvertaisuuslaissa kiellettyjä vastatoimia.

MTV Urheilu ei tavoittanut Jääkiekkoliiton toimitusjohtajaa Sami Kauhasta kommentoimaan asiaa.

"Rahallinen korvaus se pienin asia"

Sokalle ja pelaajalle sovintoesitys olisi kelvannut. Esityksen mukaan liiton olisi tullut esittää julkinen anteeksipyyntö, muuttaa käytäntöjään vastaavanlaisissa tapauksissa ja maksaa 3 000 euron korvaukset Sokalle ja Pelicans-pelaajalle sekä oikeudellisesta avusta koituneet kulut.

Sokka korostaa, että sovintoesityksen kaksi ensimmäistä kohtaa olivat hänelle kaikista tärkeimmät.

– Rahallinen korvaus on siinä se pienin asia. Julkinen anteeksipyyntö, että liitto kerrankin nöyrtyisi ja myöntäisi tehneensä väärin, se on se tärkein.

Sokka kommentoi tapahtumia MTV Urheilulle maaliskuussa oikeusturvalautakunnan ratkaisun jälkeen. Voit lukea Sokan ajatuksia tapauksen käsittelystä tästä linkistä.

Sokka hymähtää, kun häneltä kysyy, yllättikö Jääkiekkoliiton ratkaisu hylätä sovintoesitys.

– Sen olen oppinut, että kun kyseisen laitoksen kanssa on selvittelyitä ja vastineita lähetetty puolin ja toisin, mikään ei oikeastaan yllätä. Vain se, että kerta toisensa jälkeen he jollain tapaa kaivavat itsensä yhä syvemmälle sinne suohon.

Kun sopuun ei päästy, aikoo Sokka viedä asian eteenpäin ja haastaa Jääkiekkoliiton oikeuteen tarkoituksenaan selvittää, onko liitto rikkonut kurinpitotapauksessa yhdenvertaisuuslakia.

Asianajaja Matti Huhtamäki selvitti asiaa MTV Urheilulle maaliskuussa. Huhtamäki kertoi yhdenvertaisuusvaltuutetun todenneen kurinpitoseuraamusten olleen yhdenvertaisuuslaissa kiellettyjä vastatoimia.

– Eli rangaistuksia, joihin ei voida ryhtyä, koska niissä rangaistaan sellaista henkilöä, joka toimii yhdenvertaisuuslain tavoitteiden mukaisesti puuttumalla rasistiseen käytökseen, Huhtamäki sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat