Nyt puhuu "koulutytöistä" törkeän somepäivityksen tehnyt suomalaisvalmentaja – "Ovatko he niin paljon puhtaampia? Tiedän kyllä, mistä nämä naiset ärsyyntyvät"

Pihlavan Työväen Urheilijoiden futsaljoukkueen päävalmentaja Juha Laaksonen avaa, miksi hän julkaisi naisten futsal-liigan joukkueita mollanneen päivityksen joukkueensa Facebook-tilillä. Hän sanoo "tietävänsä, mistä nämä naiset ärsyyntyvät".

Laaksonen purki kovasanaisesti pettymystään Pihlavan Työväen Urheilijoiden eli PTU:n miesten futsaljoukkueen Facebook-tilillä joukkueen nimissä. 2. divisioonassa pelaavalla porilaisella PTU:lla piti olla ottelu lauantaina mutta se peruuntui koronarajoitusten myötä. Laaksonen huomioi päivityksessään, että Musan Salaman naiset saavat pelata samana päivänä naisten futsal-liigan ottelun, jossa vastassa on FTK-Tornio.

– Sitähän tässä ihmetellään PTU Futsalin kanssa et pelin pitäis alkaa lauantaina klo 15:30, mut ei ala. Huippu-urheiluksi jostain syystä luokiteltava koulutyttöjä vilisevä naisten sarjan peli pelataan just ennen PTU-pelii. Baariin päästäisiin kyllä vetää kännit koko joukkueen voimin, mut ei Urheilutalolle peliin. Järkee vai ei? PTU:n Facebook-päivityksessä luki.

Päivitys levisi esimerkiksi entisen pääsarjajalkapalloilijan Hanna Ruohomaan jakamassa kuvakaappauksessa Twitterissä, ja PTU:n julkaisun sanavalinnat närkästyttivät monia. Ruohomaa huomautti, että MuSa on naisten futsalin hallitseva Suomen mestari ja joukkueen riveissä on myös viisi maaotteluita pelannutta pelaajaa. Ruohomaa lisäksi mainitsi, että nuorin MuSan pelaaja on 18-vuotias.

Alkuperäinen päivitys poistettiin sittemmin PTU:n Facebook-tililtä ja Laaksonen kirjoitti tilalle pahoittelut.

– PTU Futsal esittää nöyrimmät anteeksipyynnöt kaikille asianomaisille kohua aiheuttaneesta uutisoinnista, valmentaja Laaksosen allekirjoittamassa uudessa viestissä muotoiltiin.

PTU:n varapuheenjohtajan Mika Kallion MTV Urheilulle esittämässä perusteellisessa pahoitteluviestissä selvitettiin, että "PTU keskustelee julkaisun kirjoittajan kanssa ja pohtii kommentin jälkiseuraamuksia".

"Eiköhän se harrastamista ole"

Laaksonen selvittää tapausta osaltaan MTV Urheilulle. Pahoitteluviestistä hän toteaa, että "semmoinen tehtiin, kun sattui nyt tällä lailla".

– Oikeastaan tässä jutussa oli pointtina eriarvoistus, kuinka toinen saa pelata ja toinen ei saa pelata, hän selvittää.

Kaikkia sanojaan valmentaja ei vedä takaisin.

– Periaatteessa voi vähän vetää sanoja takaisin, mutta en minä sillä lailla näe.

– Koen huippu-urheilun sellaiseksi, mistä ihminen tienaa elantonsa. Tässäkään kaupungissa heitä ei kauhean montaa ole, jos (uinnin olympiapronssimitalisti ja Vuoden urheilija) Matti Mattsson ja Porin Ässät ja tuollaiset ovat.

– Se on vähän huono sana. Huippu-urheilua tai harrastamista – eiköhän se harrastamista ole.

PTU ei ole voinut viime aikoina harjoitella sisällä, ja suurin osa joukkueesta on Laaksosen mukaan harjoitellut ulkona jalkapallotreeneissä.

"Kun se korona ei tartu niihin toisiin ja meidän pelissämme oletetaan, että se tarttuu"

Laaksonen sanoo, ettei hänen tarkoituksenaan ole haukkua naisten futsalia.

– Samaa lajia pelataan. Totta kai he (MuSassa) tekevät kovaa työtä, harjoittelevat tunnollisesti ja ovat hyvin organisoitu ryhmä.

Valmentaja harmittelee, että huomio meni hänen näkemyksensä mukaan vääriin seikkoihin.

– Eri asioihin käytiin kiinni, mihin oli tarkoitus. Piti pieni ärsyke laittaa: tiedän, että sitten siihen otetaan kantaa.

– Jos minä kirjoitan sellaisen nätin, ei ole mitään muuta kuin kuusi tykkäystä Facebookissa eikä yhtään kommenttia, ja se on siinä.

– Halusin tuoda näkyviin, kuinka voisimme olla kaljabaarissa koko joukkue juomassa kaljaa, mutta me emme saa pelata. Kun se korona ei tartu niihin toisiin ja meidän pelissämme oletetaan, että se tarttuu.

"Sammakoita oli jokunen"

Huippu-urheilijoilla on ollut rajoitusten vallitessa erivapauksia alemman tason urheilijoihin ja joukkueisiin nähden. MuSa saa sen myötä pelata, PTU ei. Laaksonen toivoisi, että joukkueet olisivat samalla viivalla.

– En puhu vain meidän joukkueestamme. On ihan sama, vaikka olisi ollut jokin koripallo- tai lentopallojoukkue pelaamassa.

– Sitä ihmettelen, ovatko he niin paljon puhtaampia ihmisiä, he korkeamman tason ihmiset, jos koronarajoituksista puhutaan.

– Tämä lähti väärille raiteille. Myönnän, että kirjoitusvirheitä tai niin sanottuja sammakoita oli jokunen. Kyllä minä tiedän, mistä ihmiset ärsyyntyvät – tai nämä naiset.

"Ei tämän näin pitänyt mennä"

PTU:n tyrmistyttänyt Facebook-päivitys on saanut julkisuutta useissa medioissa MTV Urheilua myöten. Laaksosella on ollut "tietyllä lailla mieli matalana".

– Ei tämän pitänyt näin mennä. Piti vain herättää keskustelua siitä, että toinen pelaa ja toinen ei – kuinka sarjataso voi sen säädellä.

Laaksonen kertoo kirjoitelleensa joukkueen Facebook-sivuille vuosikaudet ja ”aina koettanut sinne vähän jotain sähköä saada”.

– Tämä lähti ihan lapasesta. Totta kai erittäin pahoillaan ollaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja