Porilaisseura mollasi törkeästi naisten liigatason urheilijoita – joukkueen sisällä alkoi kuohua: "Paljasti tosiasian"

Pihlavan Työväen Urheilijoiden futsaljoukkueen Facebook-tilillä julkaistiin tällä viikolla päivitys, jossa arvosteltiin kovin sanoin naisten futsal-liigan joukkueita. Tapaus on tyrmistyttänyt laajalti.

Pihlavan Työväen Urheilijoiden eli PTU:n miesten joukkue pelaa futsalia 2. divisioonassa. Porilaisseuran Facebook-tilillä purettiin pettymystä, kun joukkueella piti olla peli lauantaina mutta se peruuntui koronarajoitusten myötä, kun taas Musan Salaman naiset saavat pelata samana päivänä naisten futsal-liigan ottelun, jossa vastassa on FTK-Tornio.

– Sitähän tässä ihmetellään PTU Futsalin kanssa et pelin pitäis alkaa lauantaina klo 15:30, mut ei ala. Huippu-urheiluksi jostain syystä luokiteltava koulutyttöjä vilisevä naisten sarjan peli pelataan just ennen PTU-pelii. Baariin päästäisiin kyllä vetää kännit koko joukkueen voimin, mut ei Urheilutalolle peliin. Järkee vai ei? PTU:n Facebook-päivityksessä luki.

Julkaisu sittemmin poistettiin, mutta esimerkiksi entinen pääsarjajalkapalloilija Hanna Ruohomaa on jakanut kuvakaappauksen siitä Twitterissä, jossa PTU:n päivitys on herättänyt kosolti närkästystä. Ruohomaa huomauttaa, että MuSa on naisten futsalin hallitseva Suomen mestari ja joukkueen riveissä on myös viisi maaotteluita pelannutta pelaajaa. Ruohomaa lisäksi mainitsee, että nuorin MuSan pelaaja on 18-vuotias.

PTU:n varapuheenjohtaja Mika Kallio kertoo MTV Urheilulle olevansa seuransa julkaisusta "valitettavasti tietoinen". Hän välitti aamulla pahoittelut MuSan joukkueenjohtajalle Jan Kaskelle.

Kallio oli havahtunut seuransa päivitykseen viime yönä.

– Olin eilen illalla jo nukkumassa, mutta näin tällaisen kuvan, kun katsoin puhelinta herätessäni yhtäkkiä. Ajattelin, että mikä homma, Kallio sanoo.

Kallio kävi asiaa aamulla läpi seuransa johtokunnan viestiryhmässä, ja hänen mukaansa kaikki kommentoineet olivat samaa mieltä siitä, että asiasta tehdään julkinen anteeksipyyntö. Pahoitteluviesti julkaistiin PTU Futsalin Facebook-sivuilla kello 13.28 valmentaja Juha Laaksosen allekirjoittamana.

– PTU Futsal esittää nöyrimmät anteeksipyynnöt kaikille asianomaisille kohua aiheuttaneesta uutisoinnista, uudessa viestissä lukee.

MTV Urheilu sai seuran sisältä tiedon, että valmentaja Juha Laaksonen oli julkaissut myös alkuperäisen solvausviestin joukkueen Facebookissa.

PTU:n varapuheenjohtaja Kalliolta ei alkuperäisen päivityksen sisällölle ymmärrystä herunut.

– On minun mielestäni todella noloa, että tuommoinen sammakko on päässyt joltakulta. En todellakaan hyväksy tuollaista vähättelyä ja eriarvoistamista – mikä olisikaan oikea sana. Todella pahoillaan ollaan.

– Toivottavasti yleisen päivityksen tekijä olisi ollut edes humalassa, että voisi jonkin piikkiin pistää.

"Ei millään tavalla hyväksyttävää"

Kallio teki selväksi, että seuran sisällä aiotaan käydä sosiaalisen median pelisääntöjä läpi. Hän pohti solvausviestin olleen "todella iso aivopieru".

– Ei meillä ole seurassa millään tavalla hyväksyttävää tuollainen kommentointi ja arvostelu. Ensinnäkin MuSa Futsal on hallitseva Suomen mestari ja naisten maajoukkueen pelaajia pelaa siellä. En tosiaan tiedä, mistä moinen.

Kallio lähetti sittemmin MTV Urheilulle itse allekirjoittamansa PTU:n johtokunnan laajan pahoitteluviestin.

– PTU pahoittelee yksittäisen henkilön Facebook-julkaisun sopimattomuutta PTU Futsalin Facebook-sivuilla. Kyseinen julkaisu ei millään tavoin edusta seuran arvoja eikä kantaa saati ajatuksia asioista.

– Seurana PTU on aina kunnioittanut molempien sukupuolien urheilijoita lajista riippumatta. Haluamme täten pyytää julkisesti anteeksi MuSa Futsalilta asiatonta kommentointia. 

– MuSa Futsal on hallitseva Suomen mestari ja on pitkäjänteisellä toiminnallaan ansainnut paikkansa Suomen kärjessä, tuottaen samalla maajoukkuepelaajia sekä positiivista julkisuutta Porin kaupungille.

– PTU keskustelee julkaisun kirjoittajan kanssa ja pohtii kommentin jälkiseuraamuksia.

Myös Palloliitto otti asiaan kantaa sosiaalisessa mediassa lainaamalla Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan Markku Kanervan eilisiä sanoja Urheilugaalasta.

– Urheiluun kuuluu olennaisesti vastustajan kunnioittaminen, toisten kunnioittaminen, yhteisöllisyys ja empatia, Kanerva sanoi.

"Oltu aika tyrmistyneitä"

MuSan naisten futsaljoukkueen päävalmentaja Juha Helander tuntee osan PTU:n pelaajista ja tietää, että PTU:n joukkueen sisällä on kuohunut.

– Siellä on oltu aika tyrmistyneitä tästä päivityksestä. Tiedän sen verran, että pelaajat puuttuivat heti asiaan. Pelaajat olivat olleet aika pettyneitä, Helander sanoo.

Helander arvostaa tätä.

– Oli kiva nähdä, että sieltä heti löytyi fiksumpi ajatusmaailma tähän toimintaan.

– Tiedän, että sieltä löytyy kyllä paljon porukkaa, jotka arvostavat meidän tekemistämme ja naisurheilua muutenkin. Nähtävästi eivät kaikki.

Vajaat kymmenen vuotta naisten futsalin parissa toiminut Helander katsoo, että päivitys ehti kertoa omaa kieltään.

– Kyllähän se paljasti sen valitettavan tosiasian, että naisten urheilua väheksytään valitettavan paljon vieläkin.

– Kaikkia varmasti nämä rajoitukset ärsyttävät ja harmittavat, mutta se hämmensi, että pitää lähteä sitä harmistusta tuolla tavalla purkamaan.

Helander toteaa, että tapaus harmittaa häntä porilaisena "ihan suunnattomasti", mutta hän on tietyiltä osin tyytyväinen, että asia nousee esille.

– Saisi näkyvyyttä se, että naisetkin tekevät tosissaan ja voivat olla huippu-urheilijoita.

Kuten todettua, MuSassa on maajoukkuepelaajia.

– Naisten futsalmaajoukkue on Uefan rankingissa tällä hetkellä kuudentena. Palloliiton maajoukkueista kaikista korkeimmalla oleva rankingin perusteella.

Helander nostaa esiin myös sen, että kun arvostettu lajisivusto Futsal Planet valitsi maailman parasta naisten futsalmaajoukkuetta, Suomi oli ehdokkaana kymmenen maan joukossa.

– Se kertoo yleisesti ottaen suomalaisen naisfutsalin tasosta. Se on aika kova.

Juttua päivitetty tiedoilla alkuperäisen solvausviestin kirjoittajasta, uusista pahoitteluviesteistä ja Palloliiton kannanotosta kello 14.57.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja